VGC investeert in kunstenaarsateliers in het Magdalenaklooster in Jette

20230504_Magdalenaklooster in Jette
© Sil De Boeck
© Sil De Boeck

Samen met Toestand vzw gaat de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) een deel van het Magdalenaklooster in Jette omvormen tot atelierruimte. Dat gebeurt in het kader van Plan Atelier, waarmee de VGC wil bijdragen tot meer en beter uitgeruste werkruimtes voor kunstenaars in de stad.

"Brussel is een van de artistieke hotspots in de wereld met een internationale aantrekkingskracht en daar zijn we terecht trots op", zegt VGC-collegelid bevoegd voor Cultuur Pascal Smet (one.brussels/Vooruit). "Daarom mogen we niet alleen inzetten op presentatie, maar ook op werkruimte voor de makers in deze stad. Het Magdalenaklooster in Jette is omwille van zijn ruimte en locatie de ideale plek."

Sinds de zomer van 2022 staat Toestand in voor het tijdelijk gebruik van het geklasseerd klooster vlak bij het Spiegelplein in Jette. Toestand zal er gedurende minimum twee jaar een sociaal-culturele dynamiek ontwikkelen. Het gebouw bestaat uit vier verdiepingen (ongeveer 1600 m²), een kelder-labyrint en een tuin van 3000 m².

De site beschikt zowel over individuele als collectieve ateliers. Toestand moedigt het delen van ateliers aan om de wisselwerking tussen de verschillende groepen in het Magdalenaklooster te versterken. Daarnaast zijn er ook grotere ruimtes die ter beschikking worden gesteld als vergaderruimte of voor toonmomenten van kunsthogescholen, dans- en theatercollectieven.

Het elektriciteitsnetwerk is verouderd. Daarom investeert de VGC 30.000 euro om de nodige werken te laten uitvoeren. Vzw FIX ontfermt zich over de nodige ingrepen zodat het systeem aan de normen voldoet.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?