Speeltuin Parckfarm

Speeltuin Parckfarm aan Thurn & Taxis.

VGC wil van Brussel een stad op kindermaat maken

© Belga
23/06/2022

Elk Brussels kind moet voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) op termijn zonder begeleiding kunnen spelen of sporten in de onmiddellijke leefomgeving. Onder de noemer Playcation, onderzoekt de VGC deze zomer met tien speelprojecten op welke manier ze kan aanzetten tot vrij spelen.

Deze zomer kunnen kinderen en jongeren zich uitleven in de tien speelprojecten in het Brussels Gewest van het project Playcation. Zo meldt Pascal Smet, VCG-collegelid voor Cultuur, Jeugd en Sport, donderdag.

Playcation is een spel- en sportexperiment voor jong en minder jong. Verspreid over de stad komen initiatieven met een open spelaanbod. Denk aan het pimpen van verkeersvrije speelstraten, rondrijdende animatoren die spelletjes uit de oude doos aanleren of bouwspeelplekken. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) verspreidt de sport- en spelmicrobe via concrete projecten en zet ook andere speelplekken met een open vakantieaanbod in de verf.

Het hele jaar door zorgeloos spelen

Elk Brussels kind moet voor de VGC op termijn zonder begeleiding kunnen spelen of sporten in de onmiddellijke leefomgeving, liefst 365 dagen per jaar. Het project Playcation onderzoekt deze zomer op welke manier de VGC kan aanzetten tot vrij spelen.

"Er is een mentaliteitswijziging nodig. We streven naar een Brussel op mensenmaat, waar het evident is dat elk Brussels kind het hele jaar door zorgeloos kan spelen. Buiten spelen zorgt er bovendien voor dat kinderen hun buurt en andere Brusselse ketjes leren kennen en zich er verbonden mee voelen", aldus Pascal Smet.

Tien speelprojecten

Deze zomer kunnen kinderen en jongeren zich kunnen uitleven in de tien speelprojecten in het Brussels Gewest. Zo kan je spelen op voormalige asfaltvlaktes in Brussel-Stad, Anderlecht en Koekelberg, samen met Decoratelier in Molenbeek in augustus meebouwen aan constructies met natuurlijke en zachte materialen, en komt er in Watermaal-Bosvoorde een blotevoetenpad. Gedurende heel de zomer kan je op verschillende plaatsen aan bamboeconstructies bouwen of spelletjes van vroeger aanleren.

Verschillende groepen kinderen zullen deze zomer onder begeleiding van de Brusselse gemeenschapscentra en onder het goedkeurend oog van BruzzKET alle locaties een bezoek brengen en kritisch onder de loep nemen. Op basis van hun bevindingen wordt volgend jaar een projectoproep Playcation gelanceerd.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni