Vijfhonderd klimaatspijbelaars trekken door Brussel

© Florence Flussie
| Vertrekpunt van de klimaatmars aan Brussel-Noord

Vorige week waren er nog 30.000 klimaatbetogers in Brussel, dit keer waren dat er slechts vijfhonderd. Het merendeel van de betogers trok deze week naar Antwerpen en Luik. Het blijkt ook steeds moeilijker om leeftijdsgenoten warm te maken voor de mars. "Onze school doet er alles aan om ons niet te laten gaan", vertelt een klimaatspijbelaar aan BRUZZ.

"Oh my god, zo weinig volk. Kom, we maken wat foto's en we zeggen dat we naar de klimaatmars zijn geweest", beslist een groepje passerende jonge meisjes terwijl ze hun smartphone bovenhalen, en na het kiekje meteen weer afdruipen.

De groep klimaatspijbelaars oogt inderdaad wat magertjes, in vergelijking met voorgaande marsen. Volgens de politie Brussel Hoofdstad-Elsene zijn er in totaal vijfhonderd betogers opgedaagd, onze reporter zag er maar een honderdtal. Maar dat weerhoudt de echte betogers er niet van om hun stem te laten horen voor een beter klimaatbeleid.

Strafstudie

Ook Rachel en Dora zijn weer van de partij. Maar dat is niet zo vanzelfsprekend: elke keer dat ze een klimaatmars bijwonen krijgen ze van hun school, het Sint-Jan Berchmanscollege, een woensdagnamiddag strafstudie in de plaats.

"In het begin vertrokken we tijdens de pauze en gingen we na de mars terug naar school. Nu doet de school de poorten dicht om te vermijden dat we weg én terug kunnen. Ze doen er alles aan om ons niet te laten gaan", vertelt Rachel.

De twee vriendinnen zijn de enige van hun klas die deze donderdag nog aanwezig zijn. "Eerst waren we met dertig leerlingen van onze school, nu maar met vijf", zegt Dora. De twee meisjes gaan niet snel opgeven en de strafstudie, die is het volgens hen helemaal waard.

klimaatspijbelaars
© Florence Flussie
| Rachel en Dora

Betere cijfers

Voor de elfde keer op rij loopt Kato mee in de klimaatmars. Zij is als enige van haar school vanuit Oudenaarde naar Brussel gekomen. Ze is lid van de klimaatgroep van haar school, daardoor mag ze lessen missen om mee te betogen.

klimaatspijbelaar
© Florence Flussie
| Kato komt alleen

Kato probeerde tevergeefs nog andere leden van de groep mee te krijgen, maar dat lukte niet. Volgens Kato heeft ze sinds de klimaatmarsen zelfs betere cijfers op school: "Ik doe nu nog meer mijn best om te bewijzen dat dit niet zomaar een excuus is om te spijbelen."

Het maakt haar niet uit dat ze deze donderdag op haar eentje moest meelopen. "Als het moet, kom ik elke keer alleen", belooft Kato.

klimaatmars
© Florence Flussie

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?