Villa Dewin

Villa Dewin te koop voor 1,5 miljoen euro

MD
© BRUZZ
16/01/2017

Het beschermde art-decogebouw Villa Dewin in Vorst staat opnieuw te koop. Eind 2015 bedroeg het prijskaartje nog ruim 1,8 miljoen, nu is dat bedrag gezakt tot iets meer dan 1,5 miljoen. Het wijkcomité, dat vecht tegen de bouw van een groot appartementenblok net naast de villa, vreest dat er geen geschikte eigenaar zal worden gevonden en het huis en de bijhorende tuin verder zal verkommeren.

Villa Dewin, ook wel het herenhuis Dankaert genoemd naar de familie die de villa decennialang in haar bezit had, is een art-decoparel aan de Meyerbeerstraat in Vorst met een prachtige rozentuin.

Het huis werd na de verkoop door de familie Dankaert de speelbal van bouwpromotoren. Het wijkcomité Meunier vecht al jaren tegen de verloedering van het gebouw en verkreeg twee jaar geleden de bescherming van het gebouw na een petitie van meer dan 2.000 handtekeningen.

Daarop besliste de nieuwe eigenaar van het gebouw echter om het huis te splitsen van de tuin en het gebouw dat er net naast ligt. Zo is wel de Villa Dewin en een deel van de tuin beschermd, maar is het andere deel van de grote tuin met daarop heel wat eeuwenoude bomen is dat niet.

Appartementsblok
Op dat terrein zijn er al een tijdje plannen voor een groot project van 50 appartementen en 80 garages. Maar daar verzette het wijkcomité zich tegen. Ook alle bevoegde commissies en de gemeente gaven een negatief advies voor het bouwproject. De beslissing ligt nu bij het Gewest, maar het mogelijke vooruitzicht van een groot appartementsblok net naast het beschermde huis heeft alvast een invloed op de verkoopprijs.

“Enkele dagen geleden verscheen er opnieuw een affiche van verkoop”, zegt Rika Van Herreweghe van Quartier Meunier. Het prijskaartje zou 1,5 miljoen bedragen, al heel wat minder dan de 1,8 miljoen euro waarvoor het huis twee jaar eerder te koop stond. “Het huis, een prachtig voorbeeld van art-deco met nog heel wat intact interieur, is helemaal verloederd. De muren zijn beklad en de tuin is helemaal naar de vaantjes. Dat is het gevolg van speculatie door bouwpromotoren.”

“Maar zeker met het geplande bouwproject, waarvan het Gewest hopelijk zal afzien, kan ik me niet inbeelden wie er nu dit huis zou willen kopen. Als het project groen licht zou krijgen, dan zullen de appartementen het huis helemaal overschaduwen. Ook andere gebouwen in de straat zullen geen straaltje licht meer hebben.” Daarnaast zou het project in de al al zeer dichtbevolkte gemeente voor extra verkeersdruk zorgen. “En er zijn nu al geen parkeerplaatsen meer, het verkeer staat hier elke morgen helemaal vast”.

Een hart voor het huis
Als het huis dan toch verkocht geraakt, hoopt het wijkcomité dat er een einde komt aan de overname door bouwpromotoren. “Het moet verkocht worden aan iemand met een hart voor het huis, dat het opnieuw in zijn oorspronkelijke staat kan herstellen.”

Of het geplande appartementsblok er al dan niet komt, zou het Gewest deze maand nog moeten beslissen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni