Een archiefbeeld van een actie in het kader van de klimaatzaak.

Vlaams Parlement organiseert hoorzitting over Klimaatzaak

© Belga
11/12/2023

De speciale klimaatcommissie van het Vlaams parlement gaat een hoorzitting houden over het arrest van het Brusselse hof van beroep over de Klimaatzaak. Dat meldt tweede ondervoorzitter Robrecht Bothuyne (CD&V) maandag. Het hof veroordeelde vorige maand de Belgische staat, het Vlaamse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in deze zaak.

Bothuyne had voorgesteld om de hoorzitting te organiseren. "De mogelijke gevolgen van dit arrest zijn verstrekkend, zowel voor onze economie en het klimaat- en leefmilieubeleid als voor de vergunningszekerheid. Bovendien loeren er dwangsommen om de hoek," stelt hij.

Het hof van beroep veroordeelde eind vorige maand de Belgische staat, het Vlaamse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest omdat ze te weinig inspanningen leveren om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft inmiddels aangekondigd cassatieberoep tegen de uitspraak aan te tekenen. De Brusselse regering gaat niet in cassatieberoep tegen de uitspraak in de Klimaatzaak.

De hoorzitting zou in januari plaatsvinden. Bothuyne stelt voor om de initiatiefnemers van de vzw Klimaatzaak te horen, juridische en economische experts, de partijen die door de minister zijn aangeduid, en onafhankelijke experts.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni