Vluchtelingenwerk Vlaanderen sceptisch over migratiedeal: 'Nog 2.400 mensen op wachtlijst'

24 februari 2023: het tentenkamp van asielzoekers op en langs de brug aan het kanaal en het Klein Kasteeltje 24 februari 2023: het tentenkamp van asielzoekers op en langs de brug aan het kanaal en het Klein Kasteeltje
© Ivan Put
| 24 februari 2023: het tentenkamp van asielzoekers op en langs de brug aan het kanaal en het Klein Kasteeltje.
© Ivan Put
| 24 februari 2023: het tentenkamp van asielzoekers op en langs de brug aan het kanaal en het Klein Kasteeltje.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft donderdag sceptisch gereageerd op de migratiedeal die het federale kernkabinet woensdagnacht heeft gesloten. "We zijn blij met de bijna 5.000 extra opvangplaatsen, maar die belofte blijft vaag en niet concreet", stelt beleidsmedewerker Thomas Willekens. "De vraag blijft of de regering hiermee de opvangcrisis kan oplossen", klinkt het.

Zo is het niet duidelijk tegen wanneer de opvangplaatsen er zullen komen. "Er staan nog altijd 2.400 mensen op de wachtlijst. Zij kunnen echt niet wachten tot de zomer", zegt Willekens.

Verder is het volgens de beleidsmedewerker ook nodig om de dialoog met lokale besturen opnieuw op te starten voor een goede samenwerking. Eerder op de dag schreef De Standaard nog dat een groot deel van de gemeenten niet bereid is om extra opvangplaatsen te creƫren. "Die dialoog is nodig om de gebroken vertrouwensband opnieuw te herstellen", meent Willekens.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?