Voedselagentschap lichtte wel degelijk gerecht in over vleesfraude

© Philip Reynaers
| Herman Diricks, topman bij het federaal voedselagentschap.

Het voedselagentschap FAVV heeft het gerecht meteen ingelicht van de fraude door het vleesbedrijf Veviba, na een controle in Kosovo. Dat blijkt uit een rapport van het FAVV dat De Tijd kon inzien. Het gerecht weigert het FAVV-rapport vrij te geven aan het parlement, dat zich maandag opnieuw over de vleesfraude buigt.

De Kamer heeft het rapport van het voedselagentschap (FAVV) over het schandaal bij vleesbedrijf Veviba nog steeds niet ontvangen, maar de vergadering van de commissies Volksgezondheid en Bedrijfsleven van maandagvoormiddag gaat toch door. Dat verklaarde commissievoorzitster Muriel Gerkens (Ecolo) aan Belga.

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) had het parlement tegen vrijdag het rapport beloofd. Maar vrijdag liet Luiks procureur-generaal Christian De Valkeneer weten dat hij het rapport van het Federaal Voedselagentschap eerst nader wilde onderzoeken alvorens het aan het parlement wordt overgemaakt.

Volgens het boekje

Uit de tijdslijn in het rapport, dat De Tijd kon inzien, blijkt alvast dat het Voedselagentschap zijn werk heeft gedaan.

Op 27 september 2016 meldden de Kosovaarse autoriteiten de veterinaire diensten in België dat de etiketten op een lading vlees van Veviba niet overeenstemden met de inhoud.

Op 30 september 2016 worden de diensten van het FAVV hiervan op de hoogte gebracht door de Belgische ambassade in Pristina.

Op 3 oktober 2016 gaat het FAVV naar Kosovo om de fraude vast te stellen. Er worden 39 paletten gecontroleerd, waarvan er 29 bijna geen etiketten hadden (enkel op de dozen).

Op 6 oktober 2016 wordt een pv van inbreuk bezorgd aan procureur Dimitri Gourdange van het parket van Luxemburg in Neufchateau.

Op 7 oktober 2016 wordt het pv van inbreuk ook nog eens rechtstreeks bezorgd aan de procureur des Konings. Die laat weten dat er een onderzoek zal worden geopend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?