Vorst wijst woning toe aan Housing First

Daklozentelling 2020 14 Daklozentelling 2020 14
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Dakloze in het Beursstation
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Dakloze in het Beursstation

De gemeente Vorst stapt mee in het Housing First-project. Daarbij krijgen daklozen eerst een dak boven hun hoofd en worden ze vervolgens begeleid in een re-integratietraject. In het eerste kwartaal van dit jaar begint de gemeente met één woning.

Deze winter nog zal de gemeente Vorst een passief eenpersoonsappartement van zestig vierkante meter ter beschikking stellen van daklozen in het kader van Housing First. In steden als Helsinki is Housing Fist een doeltreffende manier om tegen dakloosheid te strijden. Het principe is vrij eenvoudig: daklozen krijgen eerst een woning en worden vervolgens begeleid.

De redenering is dat andere problemen makkelijker worden opgelost wanneer personen kunnen rekenen op de veiligheid en zekerheid van een dak boven hun hoofd. In Brussel passen onder meer Molenbeek en de Stad Brussel het principe al op beperkte schaal toe en ook de Brusselse regering wil meer investeren in Housing First.

'Duurzame herintegratie'

Het project in Vorst wordt gecoördineerd door het OCMW, dat nog op zoek is naar een partnervereniging. “In Vorst ijveren wij voor de ondersteuning van projecten die gericht zijn op duurzame sociale herintegratie en ik ben verheugd te kunnen rekenen op de ervaring en de medewerking van ons OCMW”, zegt schepen van Huisvesting Maud De Ridder (Ecolo).

“Die stellen namelijk opnieuw de kamers van een hotel op het grondgebied van de gemeente ter beschikking van daklozen. De mensen die daar verblijven, krijgen begeleiding met het oog op duurzame huisvesting in een gemengde omgeving. Het appartement maakt deel uit van dit proces.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?