Een appartement te huur in Brussel

Vorst zet twee nieuwe instrumenten in voor meer betaalbare huisvesting

CD
© BRUZZ
17/01/2022

In Vorst is er geen tekort aan woningen. Toch heeft niet iedereen toegang tot betaalbare en kwaliteitsvolle huisvesting. Daar wil schepen van Huisvesting Maud de Ridder (Ecolo) verandering in brengen met twee nieuwe instrumenten: een grondregie en het voorkooprecht.

Het is geen geheim dat het Brussels Gewest met een huisvestingscrisis kampt. Volgens schepen van Huisvesting Maud de Ridder (Ecolo) ligt het probleem niet in het aantal beschikbare woningen (589.000 woningen tegenover 555.000 gezinnen in Brussel), maar in de toegang tot degelijke en betaalbare huisvesting.

Het eerste instrument dat de Ridder wil gebruiken om meer betaalbare huisvesting te creëren en leegstand te vermijden is een grondregie. Dat maakt het mogelijk om het gemeentelijk patrimonium te centraliseren en de diensten die actief zijn op het vlak van het beheer van het vastgoedbestand, te groeperen. Dat moet zorgen voor een meer samenhangend beleid. Het personeel van de grondregie bestaat uit medewerkers van de dienst Gemeente-eigendommen en een deel van de medewerkers van de dienst Huisvesting.

Voorkooprecht

Verder wil Vorst het voorkooprecht inzetten. In het Brussels Gewest geeft het voorkooprecht de overheid de mogelijkheid om voorrang te krijgen bij de aankoop van gebouwen die verkocht worden. Dit recht, dat in 2002 werd ingevoerd en bijna nooit wordt gebruikt in het Brussels Gewest, geldt enkel voor eigendommen die voordien werden opgenomen in een van de door de Brusselse Regering vastgelegde voorkoopzones.

Vorst wil het voorkooprecht vooral gebruiken om middenklassenwoningen te realiseren. Dankzij dit recht kan de gemeente ook een verwaarloosd goed dat in een verslechterende staat verkeert, renoveren.

"De oprichting van een grondregie en de activering van het voorkooprecht zullen de uitbreiding van ons gemeentelijk woningenbestand vergemakkelijken en versnellen. Tegen 2030 zullen er minstens 40 woningen tot stand worden gebracht, waarvan 4 via voorkoop, naast de 79 bestaande woningen," zegt de Ridder.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni