Vrijwilliger Gaële Nicodème overleden: 'Ze heeft honderden migranten onderdak geboden'

CD, JP
© BRUZZ
06/12/2021

Gaële Nicodème is vorige week zaterdag op 45-jarige leeftijd gestorven door een dodelijke val thuis. Ze liet een zoon van 12 jaar achter. Ze was heel actief als vrijwilliger bij verschillende organisaties en over de jaren heen heeft ze honderden vluchtelingen en migranten onderdak geboden.

“Ze was het licht voor veel mensen,” zegt haar broer Gaëtan Nicodème. Gaële was een vrijwilligster die jarenlang dag in dag uit vluchtelingen en migranten thuis opving, soms wel tien per dag.

Gaële woonde vlak naast het Maximilliaanpark. “Haar deur stond altijd open,” zegt mede-vrijwilliger Nathalie Peetermans. "Ze heeft honderden migranten en vluchtelingen onderdak geboden. Ik zei dat ze grenzen moest aangeven en zichzelf niet mocht vergeten, maar dat kon ze niet. Ze wou geen mensen buiten laten slapen."

Ook haar broer en ouders probeerden haar vaak te overtuigen om meer voor zichzelf te kiezen. "Daar luisterde ze niet naar," zegt Gaëtan. "Ze heeft heel wat mensen geholpen, soms ten koste van zichzelf. Gaële was zo overtuigd van haar idealen."

"Ze heeft voor ons gedaan wat een moeder voor haar kinderen zou doen"

Issa Obsaa Qabuu

Veel mensen zijn aangedaan van Gaëles overlijden, onder wie Issa Obsaa Qabuu. Issa ontvluchtte Ethiopië en leerde Gaële via een vriend kennen. Hij verbleef een tijd in haar huis en Gaële spoorde hem aan om een asielaanvraag in te dienen in België. Nu verblijft hij in een asielcentrum. “Mijn hart is gebroken,” zegt Issa. “Ze heeft mij en zoveel vrienden geholpen. Ze heeft voor ons gedaan wat een moeder voor haar kinderen zou doen. Gaële was onze moeder, een echte superheld. Ze zal altijd in ons hart blijven bestaan.”

Gaële zette zich op meerdere vlakken in. Naast thuis mensen opvangen, deed ze vrijwilligerswerk bij onder andere Dokters van de Wereld, het Rode Kruis en het Burgerplatform BxlRefugees. Via Facebook gaf Gaële migranten en vluchtelingen allerlei tips.

Ook zette Gaële zich sterk in voor de voormalige humanitaire hub aan het Noordstation. Daar werkte ze onder andere samen met medevrijwilliger Helen Trabelssi. “Ze heeft enorm veel voor de hub gedaan. Toch was ze discreet en bescheiden. Ze wou niet dat we haar bedankten.”

Volgens haar broer is Gaële altijd zo geweest. “In 2008 is ze zelfs bijna een jaar in Noord-Afghanistan geweest. Daar werkte ze voor de Canadese ngo Peace Dividend Trust. Hoewel ze er in moeilijke omstandigheden leefde, wou ze anderen helpen. Veel van haar collega’s zijn er zelfs gestorven, maar Gaële bleef tot het uiterste gaan om van de wereld een betere plaats te maken. Toen de situatie in Afghanistan dit jaar terug escaleerde, heeft ze er ook alles aan gedaan om mensen veilig naar Europa te krijgen.”

Na haar werk voor Peace Dividend Trust, werkte ze aan het ELECT-project van de Verenigde Naties om de verkiezingen in Afghanistan in 2009 te ondersteunen. Later ging ze in België aan de slag bij de ngo Concord Europe, waar ze tot op heden werkte.

Slachtoffer van haar groot hart

Gaële wou niet enkel mensen helpen door haar werk bij ngo’s en haar vrijwilligerswerk. Ze wou ook de migratiepolitiek aankaarten. “Ze was kwaad en vond dat er geen menselijkheid is in de wereld,” zegt Gaëtan.

Daarom gaf Gaële alles wat ze kon. “Al haar tijd en energie ging naar het helpen van mensen,” zegt Trabelssi. “Dat zorgde ervoor dat ze in harmonie met zichzelf kon zijn. Gaële was heel bewust en een ware activist. Dat bewustzijn was zwaar voor haar, dus probeerde ze zoveel mogelijk voor anderen te doen. Ze kon geen nee zeggen en was het slachtoffer van haar groot hart.”

Woensdag 8 december om 18 uur is er een ceremonie voor Gaële in het Maximiliaanpark. Er wordt verzameld op de plek waar vroeger een humanitaire hub was. Van daaruit zullen de aanwezigen met kaarsen naar Gaëles huis wandelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Gaële Nicodème , Maximilaanpark , vrijwilliger , gestorven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni