| Het Maximiliaanpark, waar Y.Q. Egyptische vluchtelingen, mensen zonder verblijfsvergunning dus, ronselde om als bouwvakkers voor hem te werken.

Brusselaar krijgt veertig maanden cel voor mensenhandel en resem sociale inbreuken

© Belga
23/06/2023

Een 31-jarige Brusselaar is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig maanden en een geldboete van 32.000 euro, beiden met uitstel, omdat hij misbruik had gemaakt van een groep Egyptische werknemers.

Dat meldt de socialistische vakbond ABVV en blijkt uit het vonnis dat Belga kon inkijken. De man, Y.Q., stond aan het hoofd van een bouwbedrijf maar maakte zich volgens de rechtbank schuldig aan mensenhandel en een resem sociale inbreuken.

De bal ging aan het rollen op 5 oktober 2018, toen een groep van veertien Egyptische arbeiders zich een dag lang verschanste in een werfkraan, op een werf in het Antwerpse Hove. De directe aanleiding voor hun protestactie was het feit dat ze al drie maanden geen loon hadden ontvangen en in erbarmelijke omstandigheden leefden. De arbeiders waren uit Egypte naar België gekomen om voor het bouwbedrijf van Y.Q. te werken, maar die bracht hen onder in een bouwvallig gebouw in Zaventem, en betaalde hen niet meer dan 50 euro per week.

Ook bleek dat de arbeiders dachten dat ze voor het Egyptische bouwbedrijf van Y.Q. werkten, terwijl ze stonden aangegeven als werknemers van een Italiaans bouwbedrijf dat hen zogezegd gedetacheerd had naar België. Volgens de rechtbank ging het duidelijk om een fictieve en frauduleuze detachering.

Daarnaast bleek dat Y.Q. in het Brusselse Maximiliaanpark ook Egyptische vluchtelingen, mensen zonder verblijfsvergunning dus, had geronseld om als bouwvakkers voor hem te werken, en dat hij voor zijn arbeiders geen Dimona-aangiftes had gedaan.

Tenslotte was de rechtbank van oordeel dat Y.Q. zich schuldig had gemaakt aan mensenhandel. De socialistische vakbond ABVV had zich burgerlijke partij gesteld en kreeg een schadevergoeding van 2.500 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , mensenhandel , Maximilaanpark , zwartwerk , bouwvakkers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni