VRT-programma legt Brussel deels in Wallonië

© brusselnieuws.be
04/02/2013
Het VRT-programma Fans of Flanders wil expats de nodige kennis van Vlaanderen bijbrengen, maar over de ligging van Brussel worden buitenlanders alvast niet veel wijzer. De hoofdstad ligt precies op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië, leren we.

Fans of Flanders is het Engelstalige aanbod van de VRT en richt zich vooral op expats. Met een website en een programma op één, Op 12 en Canvas wil de VRT expats helpen Vlaanderen te begrijpen. Inclusief weetjes over het Nederlands en de populairste Vlaamse gerechten.

Daarbij hoorde afgelopen najaar ook een filmpje over de taalsituatie in België, voor expats die willen weten waar men welke taal dient te spreken en wat een 'facilitated municipality' is.

Maar bij de ligging van Brussel gaat het fout. Fans of Flanders schuift de hoofdstad een paar kilometer naar het zuiden, zodat die netjes voor de helft in Vlaanderen en voor de helft in Wallonië komt te liggen. Ook als de blauwe cirkel als een taalgebied Nederlands/Frans wordt beschouwd, klopt de kaart niet.

In elk geval is de openbare omroep niet de eerste die het moeilijk heeft met de geografie van België, zo blijkt uit ons dossier 'foute' kaarten.

'Foute' kaarten

TF1 wisselde Vlaanderen en Wallonië om, de NOS lijfde West-Vlaanderen bij Wallonië in, Tourisme Wallonie voerde de corridor in. Het lijstje met foute of op zijn minst betwiste kaarten neemt stilaan indrukwekkende proporties aan. Hoog tijd voor een overzicht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, 'Foute' kaarten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni