VUB-professor Devroey pleit voor harde lockdown

© Belgaimage
| Dirk Devroey, professor Huisartsgeneeskunde en decaan van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB.

Professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB) pleit voor een korte strenge lockdown, in plaats van wat hij de “halfslachtige lockdown” noemt waar we nu in zitten. Volgens hem staan we met het stijgend aantal besmettingen op een gevaarlijk punt en moet de overheid nu ingrijpen met een reisverbod, een volledige sluiting van winkels en bedrijven, en met een avondklok om 22 uur.

Devroey beklaagt in Het Laatste Nieuws het uitblijven van strengere maatregelen ondanks het stijgend aantal besmettingen. “Een exponentiële groei is moeilijk af te remmen en op dat punt zitten we nu”, zegt hij. Omdat de regering ervoor kiest af te wachten, in plaats van strengere regels op te leggen, vindt Devroey dat ze daarmee de foute keuze maakt. “Het is een gok. Op een voetbalmatch kan ik vijf euro vergokken. Maar hier spelen we met het leven van mensen die ziek worden, die depressief worden, die sterven.”

Hoewel de kerstvakantie wel een sluiting van de scholen betekent, zal dat volgens de professor niet genoeg zijn omdat hij verwacht dat veel mensen voor de feesten toch samenkomsten zullen organiseren, tegen de regels in.

Vroegere avondklok is 'quick win'

Daarom stelt hij onder andere de sluiting van de winkels en bedrijven voor. Ook een reisverbod vindt hij een goed idee en de avondklok van 22 uur, die in Brussel een tijdje voor minder besmettingen dan op nationaal niveau zorgde, noemt hij “een quick win”.

De professor hoopt dat een derde golf uitblijft, maar benadrukt dat we enkel met een harde lockdown op een comfortabel niveau kunnen komen. “De grootste kans is dat het niet omhoog en niet omlaag gaat, en dat we blijven hangen op 2.000 tot 3.000 gevallen per dag. Dat lijkt me het meest voor de hand liggende scenario. Maar er kan elk moment een vonk zijn die het kruitvat aansteekt en we een piek krijgen zoals in oktober.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?