VUB-rector schrijft open brief aan regeringsleider Myanmar

© Gert Verbelen
| "We geloven sterk dat u nog steeds de keuze heeft om de stem te zijn van vrijheid, van mensenrechten en van democratie, om het symbool te zijn van de strijd tegen de onderdrukking van de inwoners van Myanmar", zegt de VUB-rector.

De rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) Caroline Pauwels heeft naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens een open brief geschreven aan de Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi. In de brief uit rector Pauwels haar bezorgdheid over de etnische zuivering van de Rohingya, een moslimminderheid in het land.

In haar open brief belicht rector Pauwels een uitspraak van Aung San Suu Kyi: "De verklaring bepaalt dat elk individu en elk orgaan van de gemeenschap moet strijden om de basisrechten en de vrijheden waar alle mensen, ongeacht ras, nationaliteit of religie recht op hebben, te promoten. Maar zolang er overheden zijn wiens autoriteit gebaseerd is op dwang, en belangengroepen winst op korte termijn plaatsen boven vrede en vooruitgang op lange termijn, zal gezamenlijke internationale actie om mensenrechten te beschermen en te bevorderen in het beste geval een gedeeltelijk gevoerde strijd blijven," zei de Myanmarese activiste in 1990.

"We geloven sterk dat u nog steeds de keuze heeft om de stem te zijn van vrijheid, van mensenrechten en van democratie, om het symbool te zijn van de strijd tegen de onderdrukking van de inwoners van Myanmar", zegt de VUB-rector.

"We dringen erop aan dat u vandaag opnieuw de baken van hoop wordt voor alle mensen wereldwijd, maar in het bijzonder voor de minderheden en etnische bevolkingsgroepen van uw land", aldus Pauwels.

Aung San Suu Kyi kreeg in 1994 een eredoctoraat van de VUB.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?