De VUB heeft VUBuddy, een nieuw project, gelanceerd. Zo’n 115 ervaren studenten worden ingeschakeld als buddy, om eerstejaarsstudenten te begeleiden. De studenten kunnen bij hun terecht voor vragen over studiegerelateerde zaken, maar ook gewoon voor een praatje. “De allereerste weken op een universiteit zijn altijd spannend en brengen sowieso onzekerheid en eenzaamheid met zich mee. Voeg daar nu nog mondmaskers, social distancing en minder fysieke lesuren op campus aan toe.”

Meer dan één op de drie studenten geeft aan zich eenzaam te voelen. Dat blijkt uit een bevraging door een VUB-masterstudent Klinische Psychologie. “Daaruit blijkt dat vooral eerstejaarsstudenten eenzaam zijn” zegt Lima van den Steen. “Het onderzoek werd ook gevoerd voor de coronacrisis. Het zou interessant zijn om te onderzoeken of en in hoeverre de studenten zich tijdens en na de lockdown nog eenzamer voelden.”

Om eenzaamheid onder studenten tegen te gaan, lanceerde de VUB dit academiejaar een buddy-systeem. In totaal nemen 115 studenten die al langer dan een jaar aan de VUB studeren deel aan het project, dat gericht is op ongeveer 2.300 eerstejaarsstudenten.

“De allereerste dagen en weken op een universiteit zijn altijd spannend en brengen sowieso onzekerheid en wat eenzaamheid met zich mee”, zegt Sofie De Smet van de afdeling Studentenzaken. “Voeg daar nu nog mondmaskers, social distancing en minder fysieke lesuren op campus aan toe. We kunnen ons allemaal inbeelden dat dat een grote druk legt op het welzijn van onze studenten.

Code rood

Door code rood vinden zo goed als alle lessen plaats op een digitale manier. De studenten ontmoeten elkaar niet meer op de campus, maar met VUBuddy kunnen de eerstejaarsstudenten met elkaar in contact blijven. “Hoewel het geen evidentie is om elkaar in de context van een pandemie met allerlei veiligheidsmaatregelen te leren kennen, denken de buddies verschillende initiatieven uit”, aldus De Smet.

Voorlopig gebeuren ook de contacten van VUBuddy op een digitale manier. “Studenten hebben hier erg nood aan”, zegt derdejaarsstudent Psychologie en VUbuddy Dominique Surinx. Hij hoopt dat fysieke activiteiten met zijn twintig buddy’s, allemaal eerstejaarsstudenten Psychologie, binnenkort opnieuw mogelijk zullen zijn. Maar dit is alleszins beter dan helemaal geen contact. “We organiseren onder andere meetings via Teams of zelfs een quiz.”

Internationale studenten

Aan het project neemt ook een honderdtal nieuwe, internationale studenten deel. “Als internationale student heb ik tijdens de lockdown met eenzaamheid gekampt”, vertelt internationaal VUB-studente en VUBuddy Christiana Udoh.

“Ik woon in een studentenkamer en de meeste andere studenten waren naar huis gegaan. Dat was een moeilijke periode”, vertelt ze nog. “Toen ik over dit project hoorde, wilde ik meedoen, om ervoor te zorgen dat andere studenten dat niet meer moeten ervaren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, VUB, studenten , eenzaamheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni