Vuilnisophaling in Brussel mogelijk ook vrijdag verstoord

© FDR/BRUZZ
| Vuilnisberg bij staking eind 2019 (archiefbeeld)

Er is donderdagnamiddag geen akkoord bereikt tussen de directie van Net Brussel en de vakbonden. Mogelijk zal er ook vrijdag hinder zijn voor de vuilnisophaling en de veegdiensten in het gewest. Maar het is aan het personeel om daarover te beslissen. De liberale vakbond zal geen stakerspost inrichten, klonk het.

Donderdag was de afhaling van het vuilnis in Brussel deels verstoord door een stakingsactie. Het sociale conflict bij Net Brussel sleept al enkele maanden aan.

Midden november kondigde de directie aan dat ze het systeem waarbij het aanwezige personeel wordt vrijgesteld wanneer twee derde van de vrachtwagens van een zone zijn teruggekeerd naar het depot, wilde aanpassen. De directie wilde dat optrekken naar 90 procent, om de veiligheid van de ophaling te verhogen.

Maar de plannen kwamen erg slecht aan bij het personeel. Als protest gebeurt de huisvuilophaling nu volgens het boekje, wat echter vaak resulteert in vertragingen. Niet alle afval kan op tijd worden opgehaald en dus moeten in de namiddag extra ophaalrondes georganiseerd worden. De vakbonden konden bekomen dat dit enkel op vrijwillige basis gebeurt, maar toch zouden volgens liberaal vakbondsman Michel Piersoul sommige veegploegen verplicht worden om aan die rondes deel te nemen, op straffe van sancties.

'Sociale dialoog verbroken'

"Een contractueel kreeg een waarschuwing en tegen verschillende statutairen werd een disciplinaire procedure opgestart. We vragen al een week dat die sancties worden opgeheven."

Ook tijdens het overleg van donderdag bleef de directie op haar standpunt. De directie behoudt de sancties. Volgens haar is ook de stakingsaanzegging van de liberale bond onwettig. "De sociale dialoog is verbroken", betreurt Piersoul, die zich afvraagt wat de arbeiders te maken hebben met de al dan niet wettelijkheid van een stakingsaanzegging.

"De directie zegt dat ze die niet ontvangen heeft, wij hebben ze een kopie bezorgd. (...) We willen de personeelsleden die geen vrijwilliger zijn voor de ophaalrondes, beschermen." Volgens Piersoul gaat de liberale vakbond sowieso beroep aantekenen tegen de sancties. Over de geldigheid van de stakingsaanzegging trekt men desnoods naar de Raad van State.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?