De VUB-campus in Elsene: ingang gebouw F en G

| De VUB-campus in Etterbeek: ingang gebouw F en G.

Vzw krijgt 10 miljoen euro om Brusselse digitalisering te ondersteunen

TDN
© BRUZZ
23/07/2021

Onderzoeksorganisatie FARI van de universiteiten VUB en ULB ontvangt 10 miljoen euro aan Europese relancemiddelen om het Brussels Gewest te helpen bij zijn digitaal transformatieproces. Onderzoekers zullen hun kennis over artificiële intelligentie ten dienste stellen van de burger en de Brusselse administraties en bedrijven.

Ursula Von der Leyen, voorzitster van de Europese Commissie, en premier Alexander De Croo (Open VLD) brachten deze week nog een bezoek aan FARI. In het kader van dat initiatief verbonden aan de VUB en ULB houden meer dan 300 onderzoekers zich bezig met kunstmatige intelligentie (AI), data en robotica.

Het was altijd de doelstelling van FARI om die kennis ten dienste te stellen van de maatschappij. Zo helpen de wetenschappers burgers, overheden, bedrijven en ook non-profitorganisaties om technologie en data nuttig in te zetten, bijvoorbeeld in beslissingsprocessen. Er wordt onder meer ook nagegaan hoe robots kunnen helpen in het bereiken van milieudoelstellingen.

Europese relance

In het kader van het Europees relancefonds zet het Brussels Gewest vol in op digitalisering, wat ook een stokpaardje is van de Europese Commissie. Van de bijna 70 miljoen euro die naar digitale transformatie gaat, is 10 miljoen (verspreid over vier jaar tijd) voor FARI. "Dit project is een van de pijlers van het Brussels herstelplan", zegt ook bevoegd staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo).

FARI krijgt bijvoorbeeld de opdracht om AI via allerhande projecten meer tot bij de burger te krijgen. Daarnaast moeten de onderzoekers de overheden verrijken met dataprojecten die meerwaarde kunnen bieden. En ook bedrijven moeten meer gestimuleerd worden om economisch voordeel te halen uit data en robotica. FARI moet daarom onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's aan de man brengen.

Nog een belangrijke taak die de universitaire vzw krijgt, is de ontwikkeling van een Brusselse educatieve hub of een 'AI Academy' en een open ervaringscentrum rond robotica en data.

Een bezoek van EC-voorzitter Ursula Von der Leyen en premier Alexander De Croo.

| Een bezoek van EC-voorzitter Ursula Von der Leyen en premier Alexander De Croo aan FARI.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni