Vzw vecht verbod op vondelingenschuif in Brussel aan

De geplande 'vondelingenschuif'
Updated: 22-05-2018 - 10:46

De vzw Corvia, die al enkele jaren in Evere een vondelingenluik plant, is eind vorig jaar naar de Raad van State gestapt tegen het verbod dat de gemeente toen uitvaardigde op het initiatief. Dat meldt de organisatie een dag nadat er in Schaarbeek een levenloos babylichaam werd gevonden.

Begin 2017 kondigde Corvia aan een vondelingenschuif te willen installeren in Evere, waar de vzw gevestigd is. Moeders die geen andere uitweg zagen, zouden hun kind er te vondeling kunnen leggen.

Maar dat was buiten de gemeente Evere gerekend. Waarnemend burgemeester Pierre Muylle (PS) verbood afgelopen september de opening van het vondelingenluik.

Daar ging Corvia tegen in beroep bij de Raad van State. De vzw vraagt de nietigverklaring van het verbod, zodat het luik alsnog kan worden geopend. Ze blijft overtuigd van de maatschappelijke meerwaarde ervan. Volgens Corvia ging de burgemeester met het verbod zijn boekje te buiten en baseerde hij zich bovendien op onjuiste redenen.

Kinderverlating

Burgemeester Muylle stelde in zijn beslissing afgelopen najaar onder meer dat de schuif moeders zou aanzetten hun kinderen achter te laten, wat een strafbaar feit is. “Corvia wil helemaal niet aanzetten tot kinderverlating, maar wil moeders die hoe dan ook ten einde raad zouden overgaan tot het achterlaten van een pasgeborene, wat spijtig genoeg nog steeds gebeurt, een mogelijkheid bieden om hun kinderen in veiligheid onder te brengen”, reageert de vzw.

De organisatie wil voorkomen dat moeders hun baby zouden moeten achterlaten op een (onveilige) openbare plaats, “waar de kans dat deze zouden worden teruggevonden als het te laat is, veel groter is”.

Babylijkje in Josaphatpark

Het persbericht van de vzw over de stap naar de Raad van State komt een dag nadat vlak bij het Josaphatpark in Schaarbeek het lijkje van een boreling gevonden werd. Om 11 uur brengt het parket meer nieuws over de precieze omstandigheden van de dood van het kind.

"Als het kindje naar ons was gebracht, had het misschien nog geleefd", zegt Mathilde Pelsers van Corvia aan BRUZZ. "Ons hele team is er kapot van."

Burgemeester Muylle blijft bij zijn eerdere standpunt, zegt hij aan BRUZZ. "We hebben een vergadering gehad met een groot aantal actoren uit het veld, en die vonden zo'n schuif allemaal geen goed idee. Maar natuurlijk heeft deze vzw het recht om beroep aan te tekenen. We wachten de uitspraak van de Raad van State af."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?