| Een massale steunactie voor Turkije en Syrië bij inzamelactie in Paleis 11.

Waar kan ik tentjes en truien doneren voor slachtoffers van aardbeving? Een overzicht

© BRUZZ
08/02/2023

De officiële dodentol van de zware aardbeving in de grensregio tussen Turkije en Syrië is nog niet bekend. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest voor zeker 20.000 slachtoffers. Brusselaars verzamelen ondertussen kleding, tenten en geld om de slachtoffers te steunen. Een overzicht van de solidariteitsinitiatieven.

Anderlecht

De gemeente Anderlecht opende een verzamelpunt aan de Kanaaldijk 8. De volgende giften worden gevraagd: tentverwarming, slaapzakken, fleecedekens en thermische dekens, verwarmingstoestellen, opladers en powerbanks en thermisch ondergoed. Het centrum is geopend tussen 10 uur en 17.30 uur.

Het Centre des Jeunes Anderlecht zamelt materiaal in en verstuurt het vervolgens naar liefdadigheidsorganisaties.

Ganshoren
In gemeenschapscentrum De Zeyp verzamelt de gemeente Ganshoren tenten, dekens en warme kleren. Nog tot 15 februari kun je nuttige voorwerpen afgeven, medewerkers van de gemeente zorgen dat het goed terechtkomt.
De Zeyp

Koekelberg

Ook de gemeente Koekelberg biedt een centraal inzamelpunt aan. De gemeente verzamelt basisbenodigdheden zoals dekens, luiers en andere hygiënische producten en tenten. De voorwerpen zijn welkom in het gemeentehuis tot 16 februari van woensdag tot donderdag tussen 9.00-14.30 uur of op zaterdag tussen 10 en 17 uur.
Gemeentehuis Koekelberg

Molenbeek

De gemeente Molenbeek opent, samen met het Rode Kruis, een inzamelpunt. Donaties kunnen van maandag tot vrijdag tussen 10 en 18 uur worden afgegeven in de lokalen van de Vriendschapsschakel op de Mariemontkaai, van 13 tot 17 februari. Ook in Molenbeek geldt: geen voedingswaren, wel warme tenten of kampeerspullen.

Sint-Joost-ten-Node

De gemeente Sint-Joost-ten-Node – met een grote Turkse gemeenschap – verwacht net als de Stad Brussel veel giften. Daarom opende de gemeente een inzamelingscentrum in de Salle Sapiens in de Mérinosstraat. Van maandag tot zaterdag kun je terecht bij het verzamelpunt tussen 9 en 18 uur.
Salle Sapiens

Stad Brussel

Op de Esplanadelaan op de Heizel kun je dekens, luiers, babyvoeding, winterlaarzen, zaklampen, slaapzakken, warme truien of tenten afgeven. De Stad Brussel stelt de enorme zaal van Paleis 11 van Brussels Expo open voor giften van Brusselaars. Doneren kan nog tot 19 februari, van 10 uur tot 18 uur. Vrijwilligers vervoeren de voorwerpen per vrachtwagen daarna naar de Turkse en Syrische grens.
Paleis 11

Financiële steun

Hulporganisaties zoals het Rode Kruis en UNICEF benadrukken dat geld storten ook een optie is. "De financiële hulp van België is in eerste instantie het meest doeltreffend," zegt Jaime Rhemrev van het Rode Kruis tegen de VRT. Organisaties als het Rode Kruis, De Koerdische hulporganisatie Heyva Sor, het kinderfonds van de Verenigde Naties en Artsen Zonder Grenzen hebben teams ter plaats en vragen om extra financiële giften.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , solidariteit turkije , Aardbeving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni