| Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI), het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en de Koninklijke Sterrenwacht van België.

Trillingen van de aardbeving in Turkije en Syrië gemeten in Ukkel

© Belga
06/02/2023

De Koninklijke Sterrenwacht van België heeft de trillingen van de aardbeving in Turkije en Syrië in het meetstation van Ukkel geregistreerd. Dat meldt de Sterrenwacht maandag.

De seismometers van de Sterrenwacht hebben de bevingen gemeten. Ook verschillende van de naschokken zijn geregistreerd. "Maar het is niet zo dat mensen in ons land de bevingen gevoeld hebben", vertelt Koen Van Noten van de Koninklijke Sterrenwacht. "De beving was voelbaar tot een 200 à 300 kilometer van het epicentrum. Mensen hier zullen het dus niet gevoeld hebben. De trillingen zijn enkel opgevangen door onze meters."

De Sterrenwacht registreert dagelijks wereldwijde aardbevingen. Dat deze bevingen, en zijn naschokken, gemeten zijn, is dus niet uitzonderlijk. Hoe groter de magnitude van een aardbeving, hoe verder de seismografen hem opmeten. In het geval van Turkije kunnen de meters in Ukkel zo aardbevingen met een magnitude van 4 à 5 al opvangen. Een aardbeving met een magnitude van 2 à 3 in Nederland is ook te zien in Ukkel.

Maandagochtend deed zich een beving met een kracht van 7,8 voor in Turkije en Syrië. Het epicentrum lag in de stad Gaziantep. Iets voor 12 uur (Belgische tijd) werd het zuidoosten vanTurkije getroffen door een tweede aardbeving, met een kracht van 7,5. Het aantal doden is in Turkije opgelopen tot ruim 1.100; in Syrië zijn al bijna 800 dodelijke slachtoffers geteld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Wetenschap , Aardbeving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni