Waas van belangenvermening rond aanstelling bij Lakense Haard

David Weytsman zetelde in de raad van bestuur terwijl zijn persoonlijke medewerker gekozen werd voor een functie als communicatiemedewerker.

De Lakense Haard kwam in zijn zoektocht naar een tijdelijke communicatiemedewerker uit bij Nicolas Roisin, de persoonlijke medewerker van Brussels parlementslid David Weytsman (MR). Die laatste was tot en met oktober 2017 voorzitter van de raad van bestuur van de organisatie en heeft er nog steeds een zitje. Maar Weytsman ontkent betrokken te zijn geweest bij de aanstelling van Roisin.

Nicolas Roisin kreeg eind juni het goede nieuws dat hij voor de sociale huisvestingsmaatschappij de Lakense Haard een tijdelijke communicatieopdracht mocht uitvoeren. Hij zou voor een bedrag van 9.000 euro meewerken aan het strategische plan van de organisatie, alsook persconferenties organiseren en de website uitbouwen.

Maar Roisin aanvaardde het aanbod niet. “Op het moment dat ik mij kandidaat stelde voor de functie, wist ik niet of ik verder zou gaan in de politiek of mijn carrière zou herlanceren in de sociale sector. Ik heb uiteindelijk gekozen voor dat laatste en was dus verrast toen ik vijf maanden later te horen kreeg dat ik de job had”, zegt hij in La Capitale.

Slecht geteld?

Wie vijf maanden terug telt, komt uit in april. Dat is opmerkelijk aangezien de Lakense Haard pas een eerste keer contact opnam met mogelijke kandidaten in mei om uiteindelijk eind juni een definitieve keuze te maken. Dat betekent dat Roisin al zou zijn ingelicht voor de vacature bekend was. Die piste leidt tot Brussels parlementslid David Weytsman (MR).

Hij was lange tijd voorzitter van de raad van bestuur van de Lakense Haard en zetelt daar nog steeds in. In oktober 2017 ging hij daarenboven aan de slag als Brussels schepen voor Stedelijke Herwaardering.

Weytsman ontkent betrokkenheid

Maar na de schandalen rond daklozenorganisatie Samusocial en het onstlag van burgemeester Mayeur (ex-PS), trok hij naar het Brussels parlement om er partijgenoot Boris Dilliès (MR) te vervangen. Weytsman ontkent in alle toonaarden op de hoogte te zijn geweest van de kandidatuur van zijn medewerker.

“Ik ben verrast dat Nicolas als winnaar uit de sollicitatieprocedure is gekomen. Zelf was ik niet aanwezig op de laatste vergadering van de raad van bestuur waar de beslissing is gevallen. Op geen enkele manier heb ik ook maar geprobeerd om de procedure in zijn voordeel te laten uitdraaien. Ik was zelfs niet ingelicht.”

De directeur van de Lakense Haard bevestigt die uitspraak. “Meneer Weytsman heeft zich nooit schuldig gemaakt aan belangenvermening”, laat hij in een korte reactie aan La Capitale weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?