Watermaal-Bosvoorde, Koekelberg en Evere nog boven alarmdrempel

© Saskia Vanderstichele
| Vooral in Watermaal-Bosvoorde ligt het aantal besmettingen nog hoog.

Drie Brusselse gemeenten bevinden zich nog steeds boven de alarmdrempel voor het aantal coronabesmettingen. Die situeren zich er vooral in familieverband. Het aantal gevallen stijgt minder snel in Brussel dan het landelijke gemiddelde.

Watermaal-Bosvoorde telde de laatste 7 dagen die werden meegeteld 12 Covidbesmettingen, Koekelberg 5 en Evere 9. Omgerekend naar besmettingen per 100.000 inwoners levert dat een score van 48 op voor Watermaal-Bosvoorde, 23 voor Koekelberg en 22 voor Evere. De drie gemeenten zitten daarmee boven de alarmdrempel van 20. Een volledige overzicht van de situatie in de Brusselse gemeenten bevindt zich onder het artikel.

Waarom er in Watermaal-Bosvoorde meer besmettingen bijkwamen, is niet helemaal duidelijk. We probeerden burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) verschillende keren te bereiken, zonder succes.

Familieverband

De gezondheidsinspectie van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) situeert de Brusselse besmettingen vooral in familieverband. "In Evere zagen we bijvoorbeeld dat het vooral om één familie ging, met vertakkingen naar Schaarbeek en Molenbeek," legt Inge Neven uit. "Dat was ook in Koekelberg zo en hoogst waarschijnlijk is het in Watermaal-Bosvoorde niet anders."

De besmettingen situeren zich vooral binnen een aantal Brusselse bevolkingsgroepen, die Neven liever niet expliciet noemt. "Maar we sensibiliseren wél extra binnen die gemeenschappen."

Het aantal besmettingen in het Brussels gewest nam in diezelfde 7-dagenperiode toe met 32 procent. Dat is heel wat minder dan het nationale gemiddelde, dat steeg met 89 procent.

Hieronder vindt u de cijfers van Sciensano voor de Brusselse gemeenten op 22/7. Alle cijfers zijn raadpleegbaar via deze link.

besmettingen
Besmettingen in de Brusselse gemeenten. De derde kolom toont het relatieve aantal besmettingen (per 100.000 inwoners). Als dat cijfer hoger ligt dan 20 zit de gemeente in kwestie boven de alarmdrempel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?