Website ronselt Brusselaars in de Rand

© brusselnieuws.be
14/03/2012
Op de website brusselaar-tellen-maar.be kunt u als inwoner van een randgemeente stemmen om uw gemeente bij Brussel te voegen. Volgens de maker van de site is het democratischer als het volk geraadpleegd wordt over een uitbreiding van Brussel, en voelen veel inwoners van Vlaamse en Waalse randgemeenten zich Brusselaar.

"Brussel openstellen voor alle wijken, en alle plaatsen die verklaren zich bij meerderheid Brussels zou de democratische rechten van enen herstellen, zonder de rechten van de anderen te ondermijnen (sic)," verklaart initiatiefnemer Fred Lambin op de website. Het initiatief richt zich op inwoners van verschillende Vlaamse en Waalse randgemeenten. Momenteel hebben al 1.350 mensen de oproep ondertekend.

Lambin wil via de site meer respect vragen voor de democratie. Hij argumenteert dat de bevolking over de taalgrens, die vastgelegd is in 1963 op basis van een talentelling uit 1947, sindsdien nooit meer bevraagd is. Dat terwijl volgens hem tienduizenden mannen en vrouwen in de Rand het gevoel hebben dat ze Brusselaar zijn, "maar zij worden daar in de praktijk toe verhinderd".

De Nederlandstaligen in de Rand moeten zich volgens Lambin geen zorgen maken over taalproblemen. Een aanhechting zal immers gebeuren "zonder de rechten van de anderen te ondermijnen omdat de regio van Brussel is tweetalig. Het Brussels Gewest respecteert aan alle talen. In Brussel zouden alle 'périphériens' aanvaard worden en word niemand geschaad". Quod erat demonstrandum.

'Foute' kaarten

TF1 wisselde Vlaanderen en Wallonië om, de NOS lijfde West-Vlaanderen bij Wallonië in, Tourisme Wallonie voerde de corridor in. Het lijstje met foute of op zijn minst betwiste kaarten neemt stilaan indrukwekkende proporties aan. Hoog tijd voor een overzicht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, 'Foute' kaarten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni