Weinig animo bij politiezones voor nieuw commandocentrum

© Brussel Preventie en Veiligheid
| Het commandocentrum waar de beelden van meer dan 3.000 camera's zullen samenkomen.

Het Brussels commandocentrum voor de veiligheid dat begin oktober is aangekondigd, raakt maar moeilijk operationeel. Alleen de politiezone Brussel-Elsene heeft zich aangesloten. De tijd dringt nochtans.

De zone Brussel-Elsene verhuisde hun dispatching direct na de opening van het centrum in de Lignestraat. Op de andere politiezones is het voorlopig nog wachten. In juni zou het commandocentrum volledig operationeel moeten zijn.

Dat is gebleken bij de voorstelling van het jaarrapport van Brussel Preventie en Veiligheid. Die instantie is opgericht na de aanslagen in Brussel, en nadat het Brussels Gewest met de zesde staatshervorming ook ruime veiligheidsbevoegdheden heeft gekregen.

De directeur-generaal van het centrum, Jamil Araoud, zegt dat de politiezones welkom zijn. Maar de politiezones dwingen kan hij niet.

181122 Jamil Araoud
© Brussel Preventie en Veiligheid
| Jamil Araoud, directeur-generaal van Brussel Preventie en Veiligheid.

De bedoeling van het commandocentrum is tweeledig. Langs de ene kant moet het een ultramodern crisiscentrum worden voor geplande evenementen, zoals voetbalwedstrijden, Europese tops of bij rampen. Daarnaast moet het ook dienen als communicatiecentrum, wanneer er bijvoorbeeld een probleem is in de tunnels of de metro. Araoud benadrukt dat het om een coördinatiefunctie gaat. Het centrum heeft geen echte beslissingsmacht.

Onder andere door deze laatste bevoegdheid is het de bedoeling dat er ook wordt samengewerkt met de MIVB en de brandweer. Die laatste gaf al haar akkoord om hun zetel ook te verhuizen naar de Lignestraat om zo dichterbij te zijn. Toch blijft zij terughoudend om werkelijk de overstap te maken. Zo zouden er nog geen afspraken zijn over het aantal vierkante meter die ze ter beschikking krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?