Weytsman: ‘Geluidsplan Fremault komt er na vier jaar niets doen’

Brussels parlementslid David Weytsman (MR) wil dat minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) eerst meer middelen voorziet voor de huidige maatregelen in de strijd tegen geluidshinder.

Brussels parlementslid David Weytsman (MR) maakt korte metten met het geluidsplan van minister voor Leefmilieu Céline Fremault (CDH). Die heeft nu een aantal maatregelen klaar die de geluidsoverlast in de stad moeten beperken, maar dat is voor Weytsman veel te laat. “Als je vier jaar stilzit, moet je acht maanden voor de regionale verkiezingen niet afkomen met een nieuw plan.”

Het plan ‘Quiet Brussels’ van Brussels minister Fremault (CDH), komt er na een studie van Leefmilieu Brussel in 2017 over de gevolgen van lawaai op de gezondheid. Een op de twee Brusselaars heeft volgens het onderzoek last van slaapproblemen, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Om dat probleem op te lossen wil de minister onder andere de zones 30 uitbreiden en ‘comfortzones’ in kaart brengen waar de decibelmeter niet meer dan 55 aangeeft.

‘Gebrek aan visie’

Brussels parlementslid David Weytsman (MR) verduidelijkt dat 70 procent van de klachten te wijten zijn aan overlast die veroorzaakt wordt door transport, alsook cafés, winkels en andere plaatsen waar mensen hun vrije tijd doorbrengen. Weytsman steunt de wil van Fremault om vooruitgang te boeken in de strijd tegen de geluidshinder, maar ziet in dit plan vooral een verkiezingsstunt.

“Als je vier jaar stilzit, moet je acht maanden voor de regionale verkiezingen niet afkomen met een nieuw plan. Dat getuigt van een gebrek aan visie. Waarom voorziet de minister niet eerst meer middelen voor de huidige maatregelen die al bijna 19 jaar in het Gewest van kracht zijn? Het lijkt ons logisch om er eerst voor te zorgen dat die worden nageleefd alvorens er een nieuw plan in werking treedt."

MR oppert voor meer gekwalificeerd personeel

De MR wijst zelf nog eens op de vier speerpunten die volgens de partij de basis vormen van een efficiënt geluidsplan. “Om de strijd tegen de geluidsoverlast te winnen, moeten de verschillende gemeenten meer gekwalificeerd personeel krijgen en moeten er ook meer geluidsmeters aangekocht worden. Daarnaast is er nog veel ruimte voor verbetering in de opvolging van de klachten die binnenstromen.”

Bij het afleveren van milieuvergunningen wil de partij dat bedrijven duidelijke en strengere voorwaarden krijgen waaraan ze moeten voldoen. Verder wil de MR meer fluisterasfalt laten aanleggen en ook de tram-en busbeddingen minder trillingen laten produceren. Tot slot willen zij een lijst van ‘zwarte punten’ aanleggen die prioriteit krijgt bij de uitvoering van aanpassingswerken zodat de rust van de bewoners beter gerespecteerd wordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?