Winteropvang voorziet ook tijdelijke flats voor daklozen

HD, JP
© BRUZZ
14/11/2019

Vrijdag gaat de winteropvang van gewestelijke agentschappen Samusocial en Bruss’help officieel van start. Naast opvallende nieuwe opvanginitiatieven en een uitbreiding van de dagopvang zullen er dit jaar bijvoorbeeld voor het eerst tijdelijk appartementen worden voorzien voor daklozen tijdens de winterperiode. “Met hetzelfde budget gaan we zoveel meer doen."

Onder de slogan ‘de zoektocht naar duurzame oplossingen stopt niet in de winter’ gaat het Winterplan in 2019 van start met een nieuw elan, voor het eerst gecoördineerd door de splinternieuwe vzw Bruss’help. “We kunnen veel meer doen met hetzelfde budget,” zegt directeur François Bertrand aan BRUZZ, “Onder de eengemaakte aanpak kunnen we zelfs meer sociale werkers aannemen.”

Deze geïntegreerde en structurele aanpak moet de burn-out van het opvangssysteem tegenwerken, maar ook de duurzaamheid van de wintervoorzieningen doortrekken doorheen het hele jaar. Een veelgehoorde klacht van de voorbije jaren lijkt daarmee te worden aangepakt.

Het nieuwe winterplan wil plaats maken voor ‘innovatie en nieuwe oplossingen testen’. Zo worden er door de Prins Laurentstichting 15 plaatsen voorzien voor mensen die niet van hun dier of hond willen gescheiden worden.

Tijdelijke appartementen in Peterbos

Eén zeer opvallende innovatie is dat dit jaar er voor het eerst 45 plaatsen worden voorzien in individuele appartementen. “Het gaat om een leegstaand gebouw in goede staat in de wijk Peterbos in Anderlecht. Mensen zonder dak kunnen er gedurende 5 maanden verblijven, waarbij ze ondertussen intensieve psychociale begeleiding krijgen, alsook ondersteuning in hun zoektocht naar een permanente woning.”

Dat project, genaamd ISSUE, bundelt de krachten van vijf organisaties die werken met daklozen. Het lijkt een stap naar meer inititatieven die minder op onmiddellijke noodopvang werken, maar meer het principe ‘Housing First’ aanhangen.

Tenslotte zal de winteropvang ook meer opvang overdag aanbieden. “We gaan van acht naar twaalf initiatieven,” zegt Bertrand. In Etterbeek heeft de gemeente een eigen dagopvangruimte geopend met ruimte voor 12 personen, onafhankelijk van het gewestelijke aanbod. In totaal worden er in de winteropvang 1.085 plaatsen voorzien. Dat brengt het totaal aantal plaatsen in het Gewest tijdens de winter op 3.199.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Bruss'Help , dakloosheid , Winterplan , Gewestelijk Winterplan , ISSUE , Francois Bertrand

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni