| Eén van de ruimtes in de Beurs staat open voor activiteiten.

Zaaltje nodig? Reserveer de Beurs

Jasmijn Post
© BRUZZ
29/09/2023

Een dansvoorstelling, boksles of tentoonstelling organiseren in de Beurs? Vanaf nu kan het, tenminste als het voor een sociaal of cultureel evenement is. Aanvragen kun je opsturen naar de Regie van de Beurs. "Erfgoed moet leven."

Het Beursgebouw, dat is meer dan Beer World. Met de heropening van het historische gebouw kreeg de Stad Brussel er 12.000 vierkante meter publieke ruimte bij. Eén ruimte staat nog helemaal leeg. Deze 'zaal zonder naam' is gereserveerd voor personen en organisaties die een sociaal of cultureel evenement willen organiseren. "Deze zaal zal vaak bezet zijn," zegt Ecolo-schepen van Burgerparticipatie Arnaud Pinxteren, tevreden. "Erfgoed moet leven."

De zaal etaleert wat er in Brussel gebeurt, legt Pinxteren uit. Denk aan theater, dans en beeldende kunst, sport of een tentoonstelling. Zo lang het past binnen de filosofie die veertig organisaties dit voorjaar hebben uitgestippeld. Open, divers en Brussels zijn namelijk de kernwoorden die de leidraad vormen voor het beheer van dit overdekte plein.

"Ik denk dat deze plek veel bezet zal worden en dat is goed. Het is meer dan erfgoed, het moet leven."

Bokslessen

Verenigingen reageren enthousiast. Jean-Christophe Van Ghyseghem ziet het alvast helemaal voor zich: een wereldkampioenschap boksen in de Beurs. De oprichter van Jah Boxing Academy organiseerde in 2017 een boksgala aan de voet van de Beurs, waarbij wereldkampioene Sanae Jah het opnam op tegen Alka Matewa.

Er zijn wel beperkingen. Zo mag een activiteit de musea en de horeca niet in de weg zitten. Daarmee vallen straatmuzikanten met versterkers in principe af, en dat geldt ook voor andere activiteiten die veel geluid veroorzaken.

e71447db-dsc0123.jpg

| Jean-Christophe Van Ghyseghem droomt van bokslessen in de Beurs.

"Het wereldkampioenschap boksen in de Beurs wordt daarom misschien toch lastig," bedenkt Van Ghysgehm zich, die ook deel uitmaakte van de veertig verenigen die de invulling van de Beurs mee vorm hebben gegeven. "Maar waarom zouden we geen bokslessen organiseren voor vrouwen of schoolkinderen, of een persconferentie?"

Voor dit najaar is de fototentoonstelling van daklozenorganisatie Samusocial al bevestigd. Overige aanvragen zijn welkom op het adres events@boursebeurs.be. Een comité dat bestaat uit medewerkers van de Regie van de Beurs en een paar verenigingen, komt elke twee weken samen om te beslissen over de aanvragen. Hun voorkeur gaat uit naar Brusselse projecten die niet botsen met de andere activiteiten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni