Zelfstandigen kunnen extra premie pas vanaf 8 juni aanvragen

© Beliris
| De extra premie van 2.000 euro moet zelfstandigen en kleine ondernemingen die nog niet eerder konden genieten van een financiële steunmaatregel het nodige duwtje in de rug geven om de crisis te overwinnen.

Kleine ondernemers en zelfstandigen kunnen vanaf maandag 8 juni een hinderpremie van 2.000 euro aanvragen. Dat moest normaal gezien op 1 juni al kunnen, maar de Brusselse regering wachtte nog op een positief advies van de Raad van State. Dat is ondertussen afgeleverd, en dus kunnen er ook premies worden uitgedeeld. Aan de premie kleven wel een paar strikte voorwaarden.

Enkel kleine ondernemers en zelfstandigen die nog niet konden profiteren van een eerdere hinderpremie van 4.000 euro, hebben recht op dit extra steunpakket van 2.000 euro. Voorwaarde is ook dat men al recht had op het federale overbruggingsrecht in maart en april. Ondernemingen die verplicht werden te sluiten door de federale maatregelen en aanspraak maakten op de Brusselse hinderpremie, komen niet in aanmerking voor de compensatiepremie.

Nog een voorwaarde is een correcte registratie bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Dat kan nagekeken worden via een link op de specifieke covidwebsite van het Brussels gewest. Daar staan vanaf vandaag ook alle toekenningsvoorwaarden nog eens opgelijst.

Raad van State

Voor het officieel aanvragen van de premie zelf is het wel nog wachten tot 8 juni. Normaal gezien moest de premie al aangevraagd kunnen worden op 1 juni. Die richtdatum is met een week uitgesteld omdat de Brusselse regering iets langer dan voorzien moest wachten op een positief advies van de Raad van State.

Dat is nu afgeleverd en dus kan de procedure volgende maandag starten. De aanvraagperiode zal lopen tot en met 30 juni. Wie tijdens of na het invullen van het online formulier nog vragen heeft, kan daarvoor terecht op het nummer 1819, of de gelijknamige website.

'Zelfstandigen helpen om crisis te overwinnen'

Het kabinet van Brussels staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (CDH) laat weten dat alles in het werk is gesteld om de vele aanvragen zo snel mogelijk te kunnen verwerken.

“Ongeveer 50.000 zaken hebben recht op deze financiële steun van 2000 euro. De volledige administratie staat klaar om ervoor te zorgen dat alles vlot en zonder problemen verloopt. Deze extra steun moet zelfstandigen helpen om de coronacrisis te overwinnen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?