Brusselse regering werkt aan extra steunmaatregel voor hotelsector

© Altiplan / Wallonie Bruxelles Architectures
| Het hotel van de Thon-keten in de Europese wijk is een van de vele Brusselse hotels die door de coronacrisis leeg staan.

De Brusselse regering legt de laatste hand aan een bijkomende steunmaatregel voor de hotelsector. Voor de zwaarst getroffen hotels zou er een eenmalige premie uitgekeerd worden die overeenstemt met het bedrag dat op jaarlijkse basis betaald wordt aan hotelbelasting. Daarvoor zou zo'n 24 miljoen euro vrijgemaakt worden.

De hotelsector vreest heel wat faillissementen door het coronavirus. De bezettingsgraad ligt met minder dan vijf procent historisch laag. Zonder extra steunmaatregelen vrezen zowel de Brussels Hotel Association (BHA) als de Brusselse Kamer van Koophandel (Beci) dat een heleboel overnachtingsplekken bij de heropstart van de economie over de kop zullen gaan. Het aankomende bankroet van Hotel Metropole, het laatste vijfsterrenhotel met familiale aandeelhouders, zien zij als de voorbode van dat rampscenario.

De Brusselse regering kan niet langer om de noodkreet van de hotels heen, maar talmde de afgelopen weken met het concretiseren van een uitgebalanceerd reddingsplan. Maar volgens de krant L'Echo zouden alle partijen aan tafel nu toch dicht bij een akkoord staan. Dat zou een eenmalige premie worden voor de meest noodlijdende hotels. Die premie zou overeenstemmen met het bedrag dat door de hotels op jaarlijkse basis betaald wordt aan toeristenbelasting, beter bekend als de citytaks. In totaal zou daarvoor zo'n 24 miljoen euro worden vrijgemaakt.

Variant op plan Gatz

Daarmee ligt een variant van het eerder aangekondigde plan van Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) op tafel. Die maakte aan het begin van de maand april bekend dat de citytaks niet zou worden geïnd voor de hele periode sinds het begin van de lockdown tot minstens eind juni.

Maar voor de BHA was dat lang niet voldoende. Enkel een financiële injectie kan volgens de koepelfederatie de sector deze crisis doen overleven. "De vaste kosten van de hotels variëren tussen de 30.000 en 70.000 euro per maand. Dan kom je er niet met een uitstel van een taks die alleen oplevert wanneer de hotels vol zitten", zegt Rodolphe Van Weyenbergh (BHA) hierover aan L'Echo.

De Brusselse regering lijkt met de nieuwe steunmaatregel nu dus gehoor te geven aan die eis. Het geld zou verdeeld worden door de Brusselse investeringsmaatschappij finance.brussels. Deze beslissing zou bovenop een eerder goedgekeurde maatregel komen om getroffen horeca-zaken de mogelijkheid te bieden om leningen aan te gaan tegen gunstige voorwaarden. Voor die ingreep werd zo'n 20 miljoen euro voorzien. In totaal gaat het dus om steunpakket van meer dan 40 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?