Zes tips om de Brusselse Covidwinter te overleven

Kris Hendrickx
© BRUZZ
12/11/2020

Had u het de afgelopen weken ook even moeilijk? Begrijpelijk, want een donkere winter voor de deur met amper iets om naar uit te kijken, het is niet meteen opbeurend. Hoog tijd dus voor een Brusselse survivalgids voor de Covid­winter. Coronaproof, dat spreekt.

Die zonnige lentelockdown met de zomer in zicht, achteraf bezien was die voor velen nog best verteerbaar. Maar vandaag is de situatie anders, ook al omdat we niet weten hoe lang het dit keer duurt en hoe vaak we dit nog zullen herhalen. Toch zijn er remedies. Vooraleer we praktische tips serveren, herinneren we hier graag nog eens aan een aantal algemene principes die psychologen ons op het hart drukken: breng structuur in uw dagen, help anderen, beweeg, ga naar buiten en probeer nieuwe dingen uit.

20201111 1730 TIPS ZOnienwoud roos
© Photonews

Duik het Zoniënwoud in

Horen we daar een licht verveelde zucht, een 'Niet nog maar eens een wandeltip'? Dan bent u de voorbije maanden toch niet zo vaak in het Zoniënwoud gaan stappen. Want als er één voor de hand liggende tip is om deze winter heelhuids door te komen, is het wel deze: ga een keer per maand in dat fenomenale bos wandelen.

Waarom? Omdat het machtige Zoniënwoud altijd indruk maakt, op elk moment van het jaar en zeker nu in de herfst. Wist u trouwens dat het bos met zijn 4.400 hectare zo groot is als een kwart van het Brussels gewest en al sinds de ijstijd een bos is? Nog een goede reden is dat die groene long zo dichtbij is. Antwerpenaren of Gentenaren kunnen alleen maar dromen van zo'n woud in de achtertuin. Aan de stations Bosvoorde en Groenendaal – de namen zeggen het zelf – stapt u vrijwel rechtstreeks van het perron het bos in. En ook met fiets of tram bent u er in een zucht.Dat zo'n boswandeling gewoon veel deugd doet, is nog een reden om vanavond al uw stapschoenen in te smeren. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Een bosbad heeft een weldoend effect op ons immuunsysteem, dat een hele maand kan aanhouden, blijkt uit Japans onderzoek. Dat uitgerekend de Japanners daarachter kwamen is geen toeval. In het land van de rijzende zon zijn bosbaden al sinds de jaren 1980 een probaat middel om een evenwicht te vinden met de stress van de grootstad.

Het bos induiken kan spontaan, maar er bestaan ook georganiseerde bosbaden naar Japans model, waarbij die onderdompeling deskundig begeleid wordt. De Academie voor Helende Natuur en Boslucht biedt zulke baden aan.

Een gouden tip als u de volgende maanden het bos intrekt: neem een thermoskan met thee, koffie of glühwein mee en waarom zelfs geen picknick? We namen onlangs de proef op de som en merkten hoe een gewone stapsessie zo plots promoveerde tot een trip met kampeerallures.
Qua trajecten raden we alvast de Vuilbeekvallei aan, die bereikbaar is uit het magnifieke Tournay-Solvaypark aan station Bosvoorde. Op routeyou.com vindt u een pak meer wandelingen, die onder meer leiden naar een hunebed, of het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de aanslagen van 2016. Welke route u ook kiest: vermijd verharde en kaarsrechte wegen.

Organiseer een virtueel filmfestival

20201111 1730 TIPS filmfestival Roos
© Shutterstock

Een lege avondagenda is ook een kans om eindelijk die fi lms of boeken in te halen die al lang op uw verlanglijstje stonden. Dat hoeft niet per se alleen of met uw eigen gezin. Zo organiseerde een collega tijdens de eerste lockdown een virtueel fi lmfestival op kleine schaal, waarbij ze vier avonden na elkaar telkens een film keek met een drietal virtuele vrienden. Na de fi lm volgde dan een nabespreking via zoom. Wie dat wil, kan tijdens de fi lm al een whatsappgroep maken voor live commentaar. Het thema van uw filmfestival bepaalt u zelf, maar waarom bijvoorbeeld niet Brussel? Brussels by night, Manneken Pis, La vie d’Adèle, Les Barons of Le tout nouveau Testament: het zijn maar enkele hoofdstadfilms die het (her)bekijken waard zijn. Films vindt u natuurlijk online bij de usual suspects. Maar voor de echte parels gaat nog steeds niets boven Video Express, een van de laatste videotheken van Brussel. De zaak in Sint-Gillis heeft een aanbod van ruim 25.000 films, van mainstreamklassiekers tot spek voor de bek van de cinefi ele fijnproever. Vergeet u trouwens ook het filmaanbod van uw lokale bib niet. Sommige van die bibs blijven open, andere organiseren een afhaaldienst.
Ook een boek lezen hoeft geen kluizenaarsbezigheid te zijn. Waarom niet met verschillende vrienden hetzelfde werk lezen tegen een bepaalde deadline? Zo blijft dat boek niet beschimmelen op uw nachttafel en leest u het na afloop nog eens door de ogen van een ander tijdens een nabespreking, met een glas en via het computerscherm.
Nog één tip om van lezen een verbindende activiteit te maken: doe elkaar een boek cadeau dat je nauw aan het hart ligt, een beetje zoals de IJslanders dat doen op Kerstavond met hun Jólabókaflóðið. Die doen er dan wel een flinke dosis chocolade bij, maar ook dat mag.
Cultuur beleven kan ook nog steeds buitenshuis. Op de website van de Beursschouwburg vindt u een selectie van muzikale wandelingen door onder meer het Josaphatpark, Molenbeek, de Europese wijk of de buurt rond de Beurs.

Ga lopen (of fietsen, of …)

20201111 1730 TIPS Jogger
© Photonews

Godganse dagen op die telewerkstoel, dat schreeuwt om tegengewicht. Blijven bewegen is de volgende maanden dan ook cruciaal, zowel voor het fysieke als het mentale welzijn. Het eerder vermelde bosbad is één manier om dat te doen, maar vraagt tijd. Dan is even gaan joggen veel haalbaarder. U houdt niet van lopen? Wij ook niet en toch doen we het. Niet voor de activiteit zelf – hardlopen blijft toch een vorm van zelfpijniging – maar voor het weergaloze gevoel nadien, dat ook de dagen erna nog aanhoudt. We hebben u overtuigd, maar u weet bij god niet waar je in Brussel best jogt? Het Zoniënwoud blijft de mooiste plek, maar ook de meeste parken zijn prima keuzes. Vermijd gewoon trajecten dicht bij een drukke autoas, zoals de Kruidtuin. Behalve parken is ook de Groene Wandeling, het ruim zestig kilometer lange wandel- en fietsparcours door groen Brussel, een optie. En wie het graag vlak houdt, kiest voor het kanaal. Een fi jne selectie van loopplekken in het gewest vindt u op brusselslife.be (zoek op ‘Lopen in Brussel’).
Het moet niet per se joggen zijn. U kan ook die fi ets uit de kelder halen waar u in de lente nog in de rij voor stond. De zon mag dan nu minder schijnen, fietsen blijft een mooie manier om te bewegen en meteen ook wat van de stad en haar ommeland te ontdekken. Qua routes verwijzen we u graag naar de tips die u hier in het voorjaar al las, onder meer rond de luchthaven, richting Mechelen en door het Pajottenland. Wil u eens iets nieuws? Gewoon knooppunten combineren rond Brussel met de app Fietsknoop, tegenvallen doet dat vrijwel nooit.
Voor vrijetijdsfietsen geldt trouwens wat ook voor woon-werkverkeer geldt: wind en regen kunnen vervelend zijn, maar koude temperaturen zijn een kwestie van de juiste kleren. Tot slot: ga bewegen bij daglicht. Het is gezonder, maakt u blijer en telewerk maakt die overdagpauze ook makkelijker.

Kook, bak en haal af

20201011 1730 TIPS Koken
© Photonews

Hoe strenger de coronamaatregelen, hoe meer we het gevoel hebben dat iemand anders ons leven overneemt, vertelden psychologen hier eerder al. Een eenvoudige remedie om weer
controle te nemen, is door creatief te worden en nieuwe dingen te proberen die je boeien. Dat kan op veel plekken, maar de meest voor de hand liggende is misschien wel de eigen keuken.

Bovengetekende zag tijdens de eerste lockdown al hoe zijn tienerkinderen plots het kookvirus ontdekten. Een van trots glimmend kroost serveerde plots een hele waaier aan gerechten waarvoor ze in normale tijden de voeten onder een Brusselse restauranttafel schuiven: van burritos over parmigiana’s en Pakistaanse curry’s tot premium hamburgers. Zelf kwamen we eindelijk eens tot het bakken van zuurdesembrood. Naar verluidt zijn we niet de enige, maar dat zal ons worst wezen. Geen kookinspiratie, zegt u? Het internet staat vol tips. En verder verwijzen we graag door naar de Brusselse bibs en boekenwinkels, die deze keer wél open blijven.
Een goed idee is daarbij om wat structuur te steken in de culinaire week. Leg vooraf vast wie op welke dag de keukenschort aantrekt, zo hebt u meteen wat lichtpuntjes in dat donkere gat van de komende week. En omdat élke dag koken toch weleens op de zenuwen gaat werken, breken we hier nog graag een lans voor de betere afhaalmaaltijd, bij voorkeur op een vaste dag. Er is zeker wel een zaak in uw buurt waar u vroeger graag kwam en die u vandaag kan helpen om te overleven. Door zelf af te halen, komt u bovendien nog eens buiten.

Timmer eens een bloembak voor op straat

20201111 1730 WINTERTIPS Klussen roos
© Shutterstock

We gaan even door op het creatieve spoor. Wie de hele tijd thuis werkt, gaat ook anders naar zijn eigen woning kijken en voelt sneller de nood om die te veranderen. Eindelijk die vloer schuren of muur schilderen, het doet dubbel zoveel deugd als u er nadien ook de hele dag zal kunnen van genieten. Thuis merkten we dat hetzelfde ook geldt voor de huisgevel en dat zo’n gevelinitiatief al snel besmettelijk wordt. We verklaren ons nader.
Tijdens de eerste – zeer zonnige – lentelockdown rijpte het idee om bloembakken te bouwen om voor het huis in laag Sint-Gillis te plaatsen. Het initiatief kon meteen op een smalende opmerking van de Portugese buurman rekenen. “Mijn vrouw wil dat ook, maar we gaan dat niet doen, trekt alleen maar afval aan.” Groot was onze verbazing toen amper een week later plots een houten bloembak voor het huis van de buurman in kwestie stond. “Mijn man was tegen, maar aangezien er bij jullie geen afval lag, heb ik hem die toch laten zetten,” kregen we die dag nog van een glunderende buurvrouw te horen. En misschien is het toeval, maar sindsdien lijken de zelfbouwbloembakken bijzonder in trek in een straal van honderd meter rond onze woning. Om maar te zeggen: timmeren en de straat vergroenen lijkt bij veel stadsbewoners een snaar te raken, je maakt er je eigen woning én de straat mooier mee en het levert ook nog eens conversaties met de buren op.

Word vrijwilliger

20201111 1730 WINTERTIPS vrijwilliger Roos
© Shutterstock

Neuropsychiater Theo Compernolle zei het hier vorige week nog: iets voor anderen doen, is meteen ook een manier om jezelf beter te voelen. Meehelpen om de coronacrisis te bedwingen kan bijvoorbeeld door vrijwilliger te worden bij Iriscare, dat de Brusselse rusthuizen ondersteunt. Dat is nodig, want het personeel zit er op zijn tandvlees.
Dat het initiatief aanslaat, blijkt uit de vrijwilligersteller, die ondertussen al op ruim zevenhonderd staat. Het takenpakket is erg divers en wie inschrijft, wordt ingezet volgens competenties en interesses. Het kan daarbij even goed om logistieke taken gaan als om medische zorg of bewoners die weinig sociaal contact hebben gezelschap houden. “Activiteiten kunnen nu bijvoorbeeld nog hoogstens in groepen van drie en een begeleider, dan heb je veel mensen nodig,” zegt topvrouw Tania Dekens.
Via Iriscare kunnen bewoners ook aangeven dat ze als vrijwilliger in het ziekenhuis aan de slag willen. Want ook daar is de druk op het personeel erg groot. Binnenkort komen daar nog de centra voor gehandicapten bij, zowel voor kinderen als volwassenen.

Meer info via iriscare.brussels

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, coronavirus, lockdown, winter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni