| Le Chapeau Blanc/De Witte Hoed op het Dapperheidsplein in Anderlecht.

Zestien vrienden maken heropening Le Chapeau Blanc mogelijk

Kaat Costers
© BRUZZ
17/06/2023

'Le Chapeau Blanc', de bekende brasserie op het Dapperheidsplein in Anderlecht, sloot in januari de deuren omdat de eigenaar failliet was. Nu neemt een groep van zestien vrienden 'De Witte Hoed' over. Ze hopen in oktober te heropenen. “We willen een nieuw hoofdstuk schrijven, maar ook de oorspronkelijke sfeer bewaren.”

De brasserie bestaat al sinds het einde van de 19de eeuw en was decennialang een klassieker in het straatbeeld van Anderlecht. Toch bevond de zaak zich sinds de eeuwwisseling in een neerwaartse spiraal. Niet alleen de coronapandemie, ook de langdurige werken aan Wayezstraat, die anderhalf jaar aansleepten, zorgden uiteindelijk voor de doodsteek. Naar eigen zeggen willen de vrienden het etablissement nieuw leven inblazen omdat ze bang zijn dat de brasserie anders definitief zou verdwijnen, of in een café of snackbar zou veranderen.

Het initiatief werd genomen door Thierry Huart-Eeckhoudt. Hij sprak de afgelopen maanden al zijn vrienden aan om mee te investeren. “Na een paar berichtjes is de bal al vrij snel aan het rollen gegaan”, vertelt een van de andere initiatiefneemsters, Sophie Rocca. Nu vormen ze met zestien een soort raad van bestuur om de brasserie te runnen. Wel zijn ze nog op zoek naar een uitbater, daarvoor lanceerden ze vrijdag een oproep via sociale media.

lechapeaublanc2.jpg

| Drie van de zestien vrienden die de brasserie overnemen

“We willen een nieuw hoofdstuk schrijven, maar wel de oorspronkelijke sfeer van de plek bewaren”, gaat ze verder. “Onze hele vriendengroep is eigenlijk actief in andere sectoren, maar toch wilden we gezamenlijk onze schouders zetten onder dit project. Het is een van de weinige betaalbare brasseries in de buurt. Hier wonen ook veel oude mensen die het nog kennen van vroeger en we willen dat ook zij hier zich nog steeds kunnen thuis voelen.”

Renovaties

De brasserie blijft in handen van eigenaar Brouwerij Haacht, de vriendengroep zal het pand dus gaan huren. Wel zullen beide partijen samen de nodige renovaties financieren. Zo moet bijvoorbeeld dringend de elektriciteit vernieuwd worden. Ook de kenmerkende luifels zullen vervangen worden.

Ze willen zo veel mogelijk de oorspronkelijke kaart behouden maar misschien iets beperkter, en wat meer vleesgerechten vervangen door vegetarische. Ook willen ze met zo veel mogelijke lokale producten werken.

De zaal boven – die voordien gebruikt werd voor privéfeestjes – zal ook een nieuwe bestemming krijgen. Bedoeling is dat er op termijn culturele activiteiten zoals creatieve ateliers, concerten en filmvertoningen kunnen plaatsvinden.

Saïd kon een kijkje gaan nemen in Le Chapeau Blanc en sprak er met Thierry, één van de initiatiefnemers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Dapperheidsplein , brasserie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni