BRZ 20250423 1932 EAT AND DRINK Le Petit Bonbon

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 4 op 5

Le Petit Bon Bon: retrochic brasserie met verfijnde klassiekers van topchef Hardiquest

Michel Verlinden
© BRUZZ
25/04/2025

Le Petit Bon Bon, de nieuwe zaak op de benedenverdieping van het Corinthia Grand Hotel Astoria, vertaalt de typische brasseriekenmerken naar een puntgaaf retrochic kader. Een voltreffer voor chef-kok Christophe Hardiquest.

Met zijn kameelkleurige zitbanken, spiegels en lambrisering speelt Le Petit Bon Bon in op een gevoel van nostalgie. Het interieur, ontworpen door WeWantMore, verwijst subtiel naar het allereerste Bon Bon-restaurant, dat begin jaren 2000 openging in de Karmelietenstraat. De inzet is duidelijk: de brasseriegeest herinterpreteren vanuit de hedendaagse gastronomische knowhow. En dat werkt.

Op de kaart overheersen perfect uitgevoerde klassiekers, of ze nu geïnspireerd zijn op de nationale traditie of op gevestigde Franse recepten. Een sprekend voorbeeld was het 'gefrituurde Robinson-ei façon Meurette' (24 euro), een gerecht met een bescheiden naam maar een verrukkelijke complexiteit. Het zachtgekookte eitje, dat eerst werd gepaneerd en dan gefrituurd, had een goudbruine korst en een lopende dooier, die zich mengde met een rodewijnsaus met gekonfijte sjalotten. Aangevuld met mals spek maakte dit gerecht indruk door de schijnbare eenvoud en perfecte uitvoering, waarin de discrete elegantie van Hardiquest te herkennen is.

Op de kaart overheersen perfect uitgevoerde klassiekers, of ze nu geïnspireerd zijn op de nationale traditie of op gevestigde Franse recepten.

Het vervolg was van hetzelfde niveau. De 'Luikse balletjes' (28 euro), op punt gesteld met slager Geert Vermeire, combineerden in rundvet gebakken varkens- en kalfsgehakt met in citroen geweekte rozijnen en een saus gebonden met Bertinchamps Brune-bier. Een royaal gerecht, dat tegelijk mooi in balans was en stevig en helder van smaak.

Het enige minpuntje was de dure wijnkaart: de goedkoopste fles kostte 55 euro, wat enigszins contrasteert met de in dit hogere segment relatief toegankelijke prijzen van de gerechten. Al verzachtten de soepele bediening en voor een luxehotel verrassend ontspannen sfeer de pijn.

In een tijd waarin chefs zichzelf heruitvinden met slimme consultancy-projecten op afstand, belichaamt Le Petit Bon Bon een vorm van culinaire geborgenheid zonder gemakzucht of karikatuur. Een herinnering aan hoe traditie, als ze goed is uitgevoerd, allesbehalve saai is.

Le Petit Bon Bon
Koningsstraat 103, Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni