Zeven verzorgsters Schaarbeeks rusthuis worden ontslagen

© 1030.be
| Het rusthuis 'Cerisaie' van het OCMW in Schaarbeek.
Updated: 11-07-2020 - 15:48

Het OCMW van Schaarbeek ontslaat zeven medewerksters uit rusthuis La Cerisaie. Eerder had het rusthuis al beslist om acht verpleegkundigen te schorsen. De verzorgsters vochten hun naderende ontslag aan, maar slechts één van hen mag uiteindelijk blijven.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Op woensdag raakte bekend dat acht vrouwen voor het Vast Bureau van het OCMW van Schaarbeek moesten verschijnen. De debatten duurden zo lang dat de leden hun beslissing tot vrijdag uitstelden. Pas op zaterdag liet OCMW-voorzitster Sophie Querton weten wat het bureau heeft besloten.

“Zeven van de acht medewerksters werden ontslagen. We hebben de beslissing voor elk individu apart overwogen,” aldus Querton. “De redenen voor het ontslag blijven vertrouwelijk. We willen vanaf nu verder werken in alle sereniteit.”

Aan BRUZZ laat Querton weten dat de medewerksters ontslagen werden omwille van het niet opvolgen van de nieuwe procedures in verband met de coronamaatregelen.

'Flinterdun'

De verpleegkundigen zeggen dat de dossiers van de directie ‘flinterdun’ waren. “Er staat niet in dat we slecht voor de bewoners zorgden. Het gaat, met alle respect, om futiliteiten zoals een verslag dat niet correct werd ingevuld.”

Volgens Carine Rosteleur, regionaal secretaris bij het ACOD, zijn de ontslagen een gevolg van de spanningen die er heersten tussen het management en het personeel, dat kritiek uitte op het beleid.

“Het is beschamend dat de medewerksters ontslagen worden op het einde van de pandemie,” aldus Rosteleur. “Ze werkten echt goed. In dit rusthuis waren er amper coronagevallen. Ze worden ontslagen omdat ze bijvoorbeeld bepaalde documenten niet hebben getekend, of aan andere procedures niet hebben voldaan. Dat is natuurlijk belangrijk, maar normaal gezien zijn er straffen in verschillende gradaties. Hier ontslaan we medewerkers die bezwaar hebben durven maken.”

Zonder verlof

Aan BRUZZ vertelt één van de ontslagen medewerksters dat de redenen die de voorzitster geeft, niet correct zijn. “Ik werk zelf al sinds 2010 in het rusthuis, en één andere persoon die ontslagen werd, werkte er zelfs al 30 jaar,” vertelt de verpleegkundige die anoniem wenst te blijven.

“De problemen zijn vorig jaar gestart na een racistische uitlating van de directie waarop we gereageerd hebben,” aldus de vrouw. “Vandaag verwijt ze een aantal onder ons procedurefouten, maar we hebben nooit verwittigingen gehad.”

“De hele coronaperiode lang ben ik zonder één enkele dag verlof aan de slag geweest,” voegt de verpleegkundige eraan toe. “En nu krijgen we dit te horen. De redenen die de directie geeft zijn niet correct.” BRUZZ vroeg de OCMW-voorzitster en de directie om een reactie, maar kreeg die voorlopig niet.

Op woensdag gaven de verpleegkundigen nog aan dat de personeelsleden nu al op hun tandvlees zaten wegens de te hoge werkdruk. “Er zijn dagen dat we met twee mensen zijn om veertig mensen te verzorgen,” klonk het toen. Volgens het OCMW wonen er 135 senioren in het rusthuis, van wie er 120 extra zorg nodig hebben. Daar tegenover staan 80 zorgkundigen en 37 ondersteunende personeelsleden in onder andere de keuken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?