Schaarbeeks rusthuis schorst acht verpleegkundigen: 'Afgedankt na de crisis'

© 1030.be
| Het rusthuis 'Cerisaie' van het OCMW in Schaarbeek.

Het Schaarbeeks rusthuis Cerisaie beslist om acht verpleegkundigen te schorsen en mogelijk te ontslaan. Dat terwijl personeelsleden nu al op hun tandvlees zitten wegens de hoge werkdruk. "We hebben de directrice meermaals gewaarschuwd dat we het niet aankunnen. Er zijn dagen dat we met twee mensen zijn om veertig mensen te verzorgen. Dit is onverantwoord."

Woensdag verschijnen de acht vrouwen voor het Vast Bureau van het OCMW van Schaarbeek dat uitspraak zal doen over hun schorsing, en mogelijk ontslag. "Deze beslissing is genomen in teken van een reorganisatie en nieuwe doelstellingen voor het rusthuis. De geschorste vrouwen blijven thuis met behoud van alle rechten, dus ook loon," zegt OCMW-voorzitster Sophie Querton.

De verpleegkundigen in kwestie reageren vol ongeloof. "We hebben de hele crisis doorgewerkt, met gebrekkig materiaal. We hadden één mondmasker per dag, kregen geen verlof en waren met te weinig personeel. Waarom waren we goed genoeg om ons kapot te werken tijdens een pandemie en nu niet meer?," zegt een verpleegkundige waarvan de naam bekend is bij de redactie.

Vertrouwensbreuk

De acht verpleegkundigen vrezen dat het motief voor hun ontslag racistisch - het gaat om acht zwarte vrouwen - is gemotiveerd. Vorig jaar werd de basis voor een vertrouwensbreuk met de directie al gelegd. "Eén van mijn collega’s overhandigde haar dagverslag aan de directrice. Zij antwoordde: ‘c’est qoui cette écriture de negre?' Dat sloeg een diepe kloof van wantrouwen. De collega heeft een klacht ingediend, die nog steeds niet is opgelost. De directrice heeft zich via mail aan haar geëxcuseerd, maar nooit publiekelijk."

Maar de vrouwen staan niet alleen voor zichzelf op de bres. "Het gaat niet meer in dat rusthuis. Er zijn burn-outs links en rechts. Een collega heeft geprobeerd om zelfmoord te plegen tijdens het werk. We hebben de directrice meermaals gewaarschuwd dat we het niet aankunnen. Er zijn dagen dat we met twee mensen zijn om veertig mensen te verzorgen. Dat is onverantwoord."

Er wonen 135 senioren in het rusthuis, waarvan er 120 extra zorg nodig hebben. Daar tegenover staan 80 zorgkundigen en 37 ondersteunende personeelsleden in onder andere de keuken, zo laat het OCMW weten. "We kunnen dit niet verbinden met racisme," zegt Querton nog. "Bij het OCMW werken er mensen van elke origine, we zijn heel trots op onze diversiteit. De dossiers van de dames zijn niet met elkaar verbonden." Ook laat ze weten dat de klacht uit 2019 nog lopende is en er geen beslissing in het dossier is genomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?