Ziekenhuizen schalen IC-capaciteit opnieuw op

© PhotoNews
| Dokters en verplegend personeel verzorgen zwaar zieke patiënten met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht.

De ziekenhuizen moeten overgaan naar fase 2A. Tegen 2 november moeten ze 60 procent van de capaciteit op intensieve zorgen voorbehouden voor Covid-19. Dat valt te lezen in een brief van het Comité Hospital & Transport Surge Capacity aan de ziekenhuizen en bevestigt infectiologe Erika Vlieghe. De reguliere zorg wordt afgebouwd.

Momenteel moet algemeen nog 50 procent van de bedden gereserveerd worden voor Covid-19-patiënten, al hebben sommige ziekenhuizen de stap naar 2A al gezet. Dat wordt nu veralgemeend, valt te lezen in een brief op de website van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid.

De "exponentiële aangroei van de hospitalisatiecijfers maakt dat we naar alle waarschijnlijkheid het aantal voorbehouden bedden in fase 1B zullen overschrijden" binnen de geconsolideerde nationale cijfers van woensdag 28 oktober, valt te lezen. Daarom wil het Comité Hospital & Transport Surge Capacity "proactief op deze onvermijdelijke noodzaak anticiperen", en krijgen de ziekenhuizen de vraag hun Covid-capaciteit op te schalen naar 2A, tegen 2 november.

"Aan de ziekenhuizen wordt gevraagd verschillende elementen van de reguliere zorg af te bouwen voor Covid," zegt Erika Vlieghe. De beslissing werd genomen "met pijn in het hart, maar de situatie dwingt ons ertoe".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?