20 maart 2020: Brusselse ziekenhuizen bereiden zich voor op het piekmoment van patiënten, geïnfecteerd met het coronavirus. Op deze foto het UZ Brussel in Jette

| De ingang van het UZ, op 20 maart tijdens de coronapiek (archiefbeeld)

Ziekenhuizen starten opnieuw met 'niet-dringende maar essentiële' zorg

© BRUZZ
11/05/2020

De Brusselse ziekenhuizen zijn maandag voorzichtig herbegonnen met niet-dringende zorg die niet langer kan uitgesteld worden. In het UZ Brussel kijken behandelende artsen daarvoor naar elk medisch dossier, en worden waar mogelijk teleconsultaties gehouden. In de Kliniek Sint-Jan staan nog raadplegingen open: "Patiënten doen nog sterk aan autoregulatie." Ook een tekort aan narcosemedicatie en personeel zet een rem op de herstart.

Tijdens de 'zachte lockdown' van de afgelopen maanden hebben de behandelende artsen van het UZ Brussel week per week bekeken welke afspraken niet konden worden uitgesteld, in overleg met de patiënt.

Teleconsultaties

"Waar mogelijk werden telefonische of videoconsultaties ingezet", zegt UZ-woordvoerster Gina Volkaert. "Dat gebeurt indien mogelijk bijvoorbeeld bij de opvolging van chronische diabetes, nierfalen of hartaandoeningen, die met telemonitoring kan worden opgevolgd. Waar het kan, wordt hier nog altijd de voorkeur aan gegeven."

Door de coronacrisis zijn teleconsultaties nu ook door de overheid erkend en geregeld, en voor het UZ ook een blijver post corona. "Patiënten zullen zich daardoor niet meer naar het ziekenhuis hoeven te verplaatsen, tenzij dat nodig is."

Afspraken die drie maanden geleden werden ingepland voor deze of komende week, zouden nog wel eens geannuleerd kunnen worden. "In functie van het medische dossier van de patiënt geven artsen voorrang aan zij die een raadpleging nu echt eerst nodig hebben. Patiënten bijvoorbeeld die we in maart hebben afgebeld maar wier afspraak nu niet meer kan uitgesteld worden", legt Volkaert uit.

'Autoregulatie'

Bij de Kliniek Sint-Jan zijn de mensen van wie de afspraak eerder werd geannuleerd allemaal terug gecontacteerd per sms, en zullen ze nu progressief opgebeld worden om een nieuwe afspraak te maken.

De kliniek voorziet 5 minuten extra per consultatie, zodat minder patiënten samenzitten mocht een raadpleging uitlopen. "Maar mensen doen nog altijd heel hard aan autoregulatie als ze een niet dringend of een chronisch maar niet acuut medisch probleem hebben", zegt hoofdarts Kenneth Coenye aan BRUZZ. "De afspraakmomenten die we hebben opengezet, zijn zelfs nog niet allemaal opgevuld."

"Narcosemedicatie is ook nodig om beademde coronapatiënten te verdoven, waardoor de vraag ernaar wereldwijd exponentieel is gestegen"

Kenneth Coenye, hoofdarts Kliniek Sint-Jan

Dringende behandelingen zoals dialyse of chemotherapie gingen de afgelopen maanden gewoon door. Maar achthonderd ingrepen of invasieve onderzoeken die de afgelopen tijd wegens het coronavirus werden uitgesteld, worden nu weer ingepland.

"Met twee beperkingen", zegt hoofdarts Coenye. "Een deel van ons operatiezaalpersoneel is nu nog altijd ingeschakeld op intensieve zorgen. We hebben nog altijd 8 Covid 19-patiënten die beademd worden."

"Daarnaast speelt ook de beperkte beschikbaarheid van narcosemedicatie een rol. Die is immers ook nodig om beademde coronapatiënten te verdoven, waardoor de vraag ernaar wereldwijd exponentieel is gestegen. Om een faire verdeling te garanderen, heeft de overheid de distributie naar zich toe getrokken. Er is momenteel niet voldoende narcosemedicatie beschikbaar om aan de vraag te voldoen."

Coronamaatregelen

Beide ziekenhuizen nemen hun voorzorgen om hun terugkerende patiënten te beschermen tegen het coronavirus. Ze voorzien handgel aan de ingangen en laten patiënten enkel binnen als ze een mondmasker dragen. Volwassenen moeten alleen naar hun afspraak komen, tenzij ze vanwege taal- of mobiliteitsproblemen niet in staat zijn zich zelfstandig door het ziekenhuisgebouw te verplaatsen.

Het UZ laat mensen pas een kwartier voor hun afspraakmoment toe, de Kliniek Sint-Jan laat patiënten zelfs maar 5 minuten van tevoren binnen. Zo willen ziekenhuizen de contacten tussen patiënten onderling zo veel mogelijk beperken. "Via hun inschrijvingen kunnen we online ook monitoren of de wachtzalen niet te vol zitten, en zo nodig het baliepersoneel langs laten gaan", zegt Gina Volkaert.

In beide ziekenhuisinstellingen zijn extra stoelen neergezet zodat mensen voldoende ver uit elkaar kunnen gaan zitten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving, Gina Volkaert, UZ Brussel, UZ, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni