Uiteenlopende persoonlijkheden en organisaties roepen op tot een burgermars in Brussel nu zondag. Aanleiding zijn de aanslagen in Parijs de voorbije dagen. De mars wil mensen verenigen tegen allerlei vormen van haat en voor vrijheid van meningsuiting.

De oproep gaat uit van journalisten, cartoonisten, middenveldorganisaties, vakbonden, ondernemers, politici, professoren en verenigingen tegen racisme.

"We zijn geschokt door de bloedige misdaad van woensdag 7 januari laatstleden te Parijs, gericht tegen de redactie van Charlie Hebdo", klinkt het. "Wij buigen ons hoofd voor de slachtoffers en treuren met hun dierbaren."

De mars vertrekt op zondag 11 januari aan het Noordstation om 14.30 uur. Van daar gaat het via de centrale lanen naar het Zuidstation. "We doen dit omdat we de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid verdedigen en omdat we fanatisme en geweld niet aanvaarden. Wij willen samenleven in Brussel en in Europa, ongeacht onze levensovertuiging of geloofsovertuiging, ongeacht onze huidskleur. We laten ons de wet niet spellen door de vijanden van de vrijheid."

De initiatiefnemers lanceerden ook een petitie.

De voorbije dagen waren er in Brussel al heel wat solidariteitsacties naar aanleiding van de terreur in Frankrijk.

Charlie Hebdo

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo slaat ook in Brussel in als een bom. In ons dossier leest u er alles over.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Charlie Hebdo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni