| De korpschef opende een intern onderzoek naar wat er in Laken gebeurde.

'Zwijg flikker, ga die ander afzuigen': klacht tegen politie om homofobe opmerking

BVR
© BRUZZ
10/11/2021

Tijdens een interventie in Laken zou een agent zich homofoob hebben uitgelaten. Toen een bewoner zei dat de agent een ernstige fout gemaakt had, antwoordde die: "Hou je mond flikker, en ga die ander afzuigen." Het slachtoffer diende een klacht in. Het verhaal wordt bevestigd door de bovenbuurvrouw.

De feiten spelen zich op zaterdag 6 november rond 5 uur 's ochtends af in een drie verdiepingen tellende flat in de Houba de Strooperlaan in Laken.

Buurvrouw Michelle woont er op de tweede verdieping en hoort gestommel in de flat boven haar, terwijl ze weet dat haar bovenbuur er niet is, schrijft Le Soir. Door het spionnetje ziet ze twee personen een doos naar beneden brengen. Ze belt de politie en twee agenten komen langs.

Boven blijkt het appartement op slot. De agenten lopen samen met Michelle weer naar beneden, maar lopen per ongeluk haar eigen appartement voorbij. Ze staan zo voor de flat op de eerste verdieping, onder die van Michelle: het appartement van Pierre* en Ben*.

Na eerder al gestoord te zijn door nachtlawaai, bonst Pierre luid op de binnenkant van de deur. De agenten schrikken, want ze zijn er samen met Michelle van overtuigd dat ze voor het appartement van de vrouw staan. Ze vermoeden daarom dat de inbrekers zich schuil houden achter de deur. De politie vraagt de vrouw om voor haar eigen veiligheid naar beneden te gaan, en beveelt Pierre de deur open te maken.

Op de grond

Meteen bij het binnenkomen vragen ze hem op de grond te gaan liggen. "Ik werd meteen verblind door de zaklamp die op het wapen van een van de de agenten stak, en op mij gericht was," schreef Ben in zijn verklaring, die de krant Le Soir kon inkijken. “De politieagent vraagt ​​dan aan mijn partner om op de grond te gaan liggen."

Ben protesteert. "Hij zegt dat de politie een ernstige fout heeft gemaakt," vertelt Pierre, "waarop één van de agenten zegt: 'Hou je mond, flikker, ga die andere vent afzuigen.' Hoe is het mogelijk dat dit hier in België gebeurt?"

Ook aan Ben wordt gevraagd te gaan liggen, bovenop zijn partner, schrijft Le Soir.

"Indien de feiten kloppen zullen we niet twijfelen om gepaste maatregelen te nemen, dit kunnen we niet verdedigen"

Politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene

Dat een van de agenten zich zo uitliet wordt bevestigd door Michelle, die net weer naar boven kwam nadat ze besefte dat er een vergissing qua verdieping gebeurd was. "Mijn buurman was woedend", zegt ze. "Het eerste deel van de zin begreep ik niet, maar het einde, dat wel: 'ga die ander afzuigen'. Dat verwijt ik die ene agent wel."

Uiteindelijk vertrekt de politie, zonder verontschuldigingen aan te bieden.

Klacht

Het tafereel maakt een sterke indruk op Pierre, en hij diende klacht in bij de lokale politie, hetgeen bevestigd wordt aan onze redactie. Ook bij het Comité P dat toezicht houdt op de politiediensten zou hij klacht hebben ingediend. Bij Unia ten slotte, is ook een melding binnen gelopen. "Wij zullen dat met de klager bespreken en het voorval verder onderzoeken", laat de woordvoerder aan BRUZZ weten .

De politie van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene zit alvast erg verveeld met de zaak. Wanneer we woordvoerder Ilse Van de Keere om een reactie vragen, begint ze meteen met te stellen dat de zone veel belang hecht aan de eerbiediging van diversiteit, en de eerbiediging van de LGBTQI-gemeenschap.

Over de zaak zelf kan ze echter niks kwijt, dus ook niet of het klopt wat daar gezegd is, en of de agenten bodycams droegen. Wel bevestigt ze dat er een klacht is ingediend, en dat de korpschef een intern onderzoek heeft laten openen. "Indien de feiten kloppen zullen we niet twijfelen om gepaste maatregelen te nemen, dit kunnen we niet verdedigen." Welke maatregelen dat dan zijn, daar kan Van de Keere niet over uitweiden.

"De feiten die ons gemeld zijn betreuren we ten zeerste. Onze dienst slachtofferhulp heeft contact opgenomen met de klagers, met de vraag of wij enige hulp kunnen bieden," besluit ze.

*Pierre en Ben zijn niet de echte namen van de twee mannen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni