Warner Bros

Review
Score: 4 op 5

'Furiosa: a Mad Max saga': zo Furiosa als maar kan

Niels Ruëll
22/05/2024

Furiosa: a Mad Max saga is minder verrassend dan Mad Max: fury road maar zoek deze zomer niet naar een even overdonderende actiefilm want je zal ‘m niet tegenkomen.

Negen jaar geleden deed de Australische veteraan George Miller de jonkies nog eens voor hoe je een actiefilm heter maakt dan een zandwoestijn, oorverdovender dan een hardrockfestival, grotesker dan carnaval, mooier dan een postkaart en opwindender dan een formule 1-wedstrijd waarin Max Verstappen van op de laatste plaatst iedereen voorbij knalt.

Het fantastische met verschillende Oscars bekroonde Fury road verraste ook door de eenzame, maffe machoheld Max Rockatansky - in de eerste drie cult geworden Mad Max-films vertolkt door Mel Gibson - opzij te schuiven. Aan het stuur zat een nog woestere heldin die over alle gaven beschikt om overeind te blijven in een postapocalyptische woestenij: de kortharige, eenarmige Imperator Furiosa.

In Furiosa: a Mad Max saga valt Mad Max niet langer te bespeuren (tenzij je héél goed oplet). Het spektakelstuk verhaalt de voorgeschiedenis van het instant actie-icoon Furiosa. Op jonge leeftijd wordt ze ontvoerd uit de idyllische Green Place of Many Mothers door de bikers van Warlord Dementus (Chris Hemsworth uit Thor) en later versjacherd aan conculega Immortan Joe, de engerd uit Fury road. Een oorlog tussen beide gruwels is misschien haar kans om zich te wreken en te ontsnappen.

Maar vergeet gerust het verhaal. Ook Furiosa brengt je in een staat van opwinding met een naar olie stinkende orgie van gevechten met groteske figuren en razend spannende achtervolgingen in de gekste vehikels. Het niveau van Fury road wordt niet gehaald. Anya Taylor-Joy (The Queen’s gambit, The Northman) doet het goed als de jonge Furiosa, maar Charlize Theron deed het destijds nog beter. Het is allemaal net iets minder verbluffend en pakken minder verrassend. Vraag is hoe zwaar je daar moet aan tillen. Er gaan dit jaar heus niet zoveel actiefilms uitkomen die zo furieus zijn als Furiosa.

Furiosa: a Mad Max saga loopt vanaf vandaag in de zalen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni