Review
Score: 3 op 5

'Le comte de Monte-Cristo' is eindelijk een goeie blockbuster uit Frankrijk

Niels Ruëll
© BRUZZ
04/07/2024

Bevredigende blockbusters zijn niet meteen de specialiteit van de Franse cinema, maar het ambitieuze, meeslepende Le comte de Monte-Cristo is goed op weg om een zomerhit te worden.

Hebben de Fransen enfin een antwoord gevonden op de Amerikaanse superheldenfilm? En luistert dat antwoord naar de naam Alexandre Dumas? Na een in de smaak gevallen, tweedelige adaptatie van De drie musketiers is nu ook zijn andere wereldberoemde avonturenroman met succes verfilmd: De graaf van Monte-Cristo.

Het verhaal is bekend: de kersvers gepromoveerde zeekapitein Edmond Dantès staat op het punt te trouwen met zijn grote liefde, maar wordt levenslang opgesloten in een eilandgevangenis nabij Marseille. Na veertien jaar ontsnapt hij, graaft de schat op van een medegevangene en begint aan een jarenlange wraakoperatie tegen degenen die tegen hem samenzwoeren. Hij vindt er het geluk niet mee terug.

Een wervelend verhaal, ingenieuze intriges, intrigerende personages, een tijd én setting die tot de verbeelding spreken en ruim voldoende actiescènes: het verbaast niet dat de wraakroman van Dumas al meer dan honderd jaar lang om de zoveel tijd wordt verfilmd.

De vlotte, nieuwste versie slaat je bijna drie uur lang in de boeien. De Fransen zagen het groot en verslikten zich eens niet in hun ambitie. Er is niet afgepingeld op het budget, rond de 43 miljoen euro, dat nodig was om al het spektakel in scène te zetten. Acteur Pierre Niney leidt de dans zonder aarzelingen en geen enkele collega valt uit de toon. Regisseurs Alexandre de La Patellière en Matthieu Delaporte haspelen de verwikkelingen niet af, vermijden eendimensionale personages en moffelen de obscuurdere elementen zoals de tragische verbittering van hun held niet weg. Le comte est bon.

Le comte de Monte-Cristo is vanaf deze week te zien in de filmzalen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni