Meteor Film

Review
Score: 4 op 5

'Spoorloos': de engste Nederlandse thriller ooit

Niels Ruëll
© BRUZZ
25/06/2024

Het ene moment ben je op weg naar naar Zuid-Frankrijk om van het leven te genieten. Het volgende verdwijnt je geliefde. Met Spoorloos krijgt een van Nederlands engste en donkerste thrillers ooit een herkansing.

Qua aanbeveling kan het tellen: Stanley Kubrick die The shining, A clockwork orange en 2001: a space odyssey regisseerde, noemde Spoorloos uit 1988 "de meest angstwekkende film die hij ooit heeft gezien."

Het is nochtans niet zo dat de Nederlandse regisseur George Sluizer (1932-2014) je voortdurend de stuipen op het lijf jaagt. Het gaat meer om het gevoel van onbehagen dat maar niet wegtrekt, om de koude rilling die weken na de vertoning onverwacht over je rug loopt omdat je een glimp hebt opgevangen van het kwaad dat de mens blijkbaar in zich heeft. Kwaad om het kwaad, bijna uit nieuwsgierigheid. Daar is zo goed als geen verweer tegen mogelijk en dat is eng.

Met veel charisma spelen de nog jonge Gene Bervoets en Johanna ter Steege een koppel dat van Amsterdam naar Zuid-Frankrijk rijdt voor een zalige zomervakantie. In een tankstation gaat Saskia om drankjes. Rex ziet haar nooit meer terug en wordt na haar spoorloze verdwijning door wroeging verteerd. Het derde hoofdpersonage is Raymond Lemorne, een op het eerste gezicht doodnormale Fransman, die Saskia met chloroform bedwelmt. Wat er precies allemaal is gebeurd, wordt nauwgezet maar ongehaast en zonder dat de benauwing afneemt uit de doeken gedaan. Het efficiënte idee om heen en weer te springen in de tijd is net als de plot ontleend aan een novelle van Tim Krabbé.

Sluizer mocht de Amerikaanse remake van zijn hit zelf voor zijn rekening nemen en beschikte met Jeff Bridges, Kiefer Sutherland en Sandra Bullock over grote namen. Maar The vanishing (1993) flopte riant. Het ongelukkige happy end zoog de gitzwarte duisternis uit het verhaal en net die maakt van Spoorloos een niet uit het oog te verliezen klassieker. Vanaf deze week krijgt de film van George Sluizer een herkansing in de filmzalen, in een gerestaureerde versie.

Spoorloos is vanaf woensdag 26 juni in de filmzalen te zien

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni