Review
Score: 4 op 5

The zone of interest: 'Big brother in een nazihuis'

Gerd Hendrickx
31/01/2024

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdag voor BRUZZ-radio zijn Film van de Week. Vandaag is dat The zone of interest.

Onbeschrijflijke horror oproepen zonder iets expliciet te tonen: daarin slaagt het voor vijf Oscars genomineerde The zone of interest.

Regisseur Jonathan Glazer (Sexy beast, Under the skin) neemt ons hierin mee naar Auschwitz, maar de binnenkant krijgen we nooit te zien. Glazer focust op de mooie villa met idyllische tuin pal naast het concentratiekamp, waar de commandant met zijn gezin woont.

Die leiden een zorgeloos leven terwijl ze de doodskreten en het geronk van de ovens achter de muur negeren. Je zou de kampcommandant en zijn vrouw kunnen opvatten als de extreme belichaming van de uitdrukking ‘Wir haben es nicht gewusst’.

Het koppel wordt verbluffend neergezet door Christian Friedl (Babylon Berlin) en Sandra Hüller (Toni Erdmann, Anatomie d’une chute). Zij spelen geen extreme slechteriken, maar gewone mensen die toevallig aanhanger zijn van de nazi-ideologie. Zelden werd het kwaad zo kil en banaal voorgesteld.

Glazer is een regisseur die het visuele experiment niet schuwt. Zo onderbreekt hij de actie van tijd tot tijd met abstracte shots van egale kleurvlakken in zwart of rood, begeleid door gebrom en een vervormde klaagzang. Ook liet hij in het huis en de tuin tien camera's opstellen die tegelijk draaiden om zo de acteurs een maximale bewegingsvrijheid te geven. Zelf omschreef Glazer die aanpak als "Big Brother in een nazihuis".

Geen ontspannend avondje uit, maar ongetwijfeld één van de films van het jaar.

In de zalen vanaf 31 januari

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film , Jonathan Glazer , Sandra Hüller , Auschwitz , big brother , horror , concentratiekamp , review

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni