SLT20240529 secret life Morgan

Thomas Ost

The secret life of Morgan: 'Mijn planten zijn mijn kinderen'

Andy Furniere
© BRUZZ
27/06/2024

Op zijn debuutalbum Sérénades bezingt Morgan uitgebreid de liefde, maar hij is ook moeiteloos te verleiden tot een lofzang op de geneugten van het tuinieren. Want als hij niet voor een publiek staat, zit hij het liefst tussen de planten.

Morgan, voluit Morgan van der Ghinst, werd bekend als beatmaker van de band Le 77, met ook rapper Peet in de rangen. Hoewel hij nu met succes op de solotoer is gegaan met een mix van smachtende pop, Frans chanson, jazz, soul, funk en elektronische muziek, blijft hij geregeld het podium optrekken met Peet, met wie hij ook nog steeds samenhokt. In Ukkel nu, niet langer in het Lakense huis met het nummer 77, waar hun vorige groep naar was genoemd.

“We woonden hier vroeger vlakbij,” zegt hij op een bankje voor de recent gerestaureerde serres van Stuivenberg in Laken, die hij zopas grondig heeft geïnspecteerd. Zelf vormt hij de veranda in hun nieuwe thuis vaak om tot een serre, al focust hij dit jaar op de tuin. “Ik draag veel zorg voor mijn tomaten, aardbeien, aubergines, aardappelen, kersenboom … Op dit moment is het een gevecht om mijn planten tegen de slakken te beschermen. Ik steek er veel liefde in, het zijn mijn kinderen.”

Op termijn zou ik naar het platteland buiten Brussel willen trekken. Om daar dan ook onder meer bijen en vissen te houden, en mijn eigen kaas te maken

Morgan

Het was toen hij zelf nog een kind was dat hij kennismaakte met het plezier van het tuinieren, onder aanmoediging van zijn moeder. Vele jaren later, toen hij in Wemmel woonde, begon hij zelf te experimenteren, en de passie voor planten laaide verder op tijdens de coronalockdowns. Het is geen toeval dat zijn eerste solo-ep, gemaakt in die periode, Fleurs confinées heet.

Tuinieren brengt hem rust en helpt hem in zijn creatieve proces. “Ik sta het liefst 's morgens eerst in de tuin, daar kan ik het best nadenken en diep in mezelf duiken. Om daarna in de studio aan de slag te gaan met mijn ideeën.” Daarbij helpt het dat zijn opnamestudio gewoon achteraan in de tuin staat. Dat zit dus voorlopig goed, al heeft Morgan een ander ideaal toekomstscenario voor ogen. “Op termijn zou ik naar het platteland buiten Brussel willen trekken. Om daar dan ook onder meer bijen en vissen te houden, en mijn eigen kaas te maken. In de mate van het mogelijke zou ik zelfvoorzienend willen worden.”

Sérénades is uit bij Universal, op 29/6 staat Morgan op Couleur Café, meer info op couleurcafe.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni