Ondanks een vijandig economisch klimaat geven ambachtelijke kwaliteitsrestaurants het nog niet op. Dat bewijst Belle Lurette, een onklopbare bistro.

©
Saskia Vanderstichele
| Belle Lurette
Belle Lurette: ambachtelijke kwaliteit op een plek waar je je meteen thuis voelt
Een recent onderzoek in dit magazine toonde het al aan: ambachtelijke restaurants beleven donkere tijden. Ze kreunen onder de economische druk, het personeelstekort en de steeds krappere marges. Toch blijven er, tegen alle verwachtingen in, nieuwe zaken opduiken die zich niet laten leiden door snel gewin maar door een idealistische kijk op het vak. Na Kartouche, de zaak van Géry Van Peteghem, is het nu de beurt aan een andere bistro om de tongen los te maken: Belle Lurette.
Aan het roer staan Antony Lauret, een autodidact in de zaal die eerder bij Ötap en Gramm werkte, en chef Rémi Leblanc, een uitgeweken Parijzenaar die tot voor kort achter het fornuis stond in Chaff. Samen hebben ze een plek gecreëerd waar je je meteen thuis voelt: een schitterende, op maat gemaakte tinnen toog van Étains de Lyon, comfortabele banken bekleed met rood skaileer, oude reclameposters en een plafond bekleed met schuim.
De gerechten zijn bijzonder goed, beperkt in aantal en scherp geprijsd, met in totaal vier voorgerechten, drie hoofdgerechten, twee desserts en een kaasplankje.
We houden ook van de details die het verschil maken, zoals de keuze tussen stokbrood en boerenbrood – dat vooralsnog gratis wordt aangeboden – bij de maaltijd en een open wijnkaart met een vijftigtal opties tussen de 27 en de 100 euro, waarbij zowel natuur- als conventionele wijnen aan bod komen. Goed om weten: sommige flessen staan niet op de kaart, informeer dus zeker even bij de patron naar de rest van het aanbod.
De gerechten zijn bijzonder goed, beperkt in aantal en scherp geprijsd, met in totaal vier voorgerechten, drie hoofdgerechten, twee desserts en een kaasplankje. Wij begonnen met de gestoomde ‘bouchons’
(11 euro), een soort ravioli geïnspireerd door de keuken van La Réunion, geserveerd met een koolsalade en sojasaus. Het hoofdgerecht, een opmerkelijk malse kalfslonghaas (26 euro), overgoten met een vleesjus met morieljes, was pure verwennerij, zeker in combinatie met de aardappelpuree.
Het licht gezoete chocolade-ijs (8 euro) deed denken aan een koude mousse en overweldigde de smaakpapillen niet. De crumble van chocolade en hazelnoot zorgde voor een krokante toets.
Belle Lurette
Adolphe Demeurlaan 57
Sint-Gillis
Lees meer over: Sint-Gillis , Resto & Bar , Belle Lurette , review