Gepassioneerd mixoloog Boupinh Lam hangt zijn speciaalzaak Kage op aan Japanse matcha. Het is een uitgekiende en goed geoliede plek om de karaktervolle groene thee te ontdekken.

©
Saskia Vanderstichele
Nieuwe hotspot voor theeliefhebbers: Kage serveert matcha met finesse en flair
Volgens het Japanse ministerie van Landbouw is de wereldwijde vraag naar matcha sinds 2010 verdrievoudigd. De internationale fascinatie voor het poeder is zo groot dat ze spanningen op de markt veroorzaakt, met tekorten en explosieve prijsstijgingen tot gevolg.
Die situatie weerhield Boupinh Lam, kind van de Brusselse horeca – zijn ouders hadden het restaurant Pacifique nabij de begraafplaats van Elsene –, er niet van om zijn grote ambitie na te streven: een theespeciaalzaak openen die aan de hoogste standaarden voldoet.
De ervaren mixoloog (een bedenker en/of bereider van cocktails) begon eerst met een theemerk, en stelde zijn aanvoer veilig door rechtstreeks met lokale producenten te werken. Een slimme zet, want zo kan hij een selectie thee aanbieden uit de beste terroirs van China en Japan. Naast matcha vind je op de kaart ook hojicha – een Japanse groene thee die op hoge temperatuur geroosterd wordt – en genmaicha – een mengeling van groene thee en geroosterde bruine rijst –, evenals verschillende theesoorten (pu-erh, oolong, shaded green tea …).
Boupinh Lam kan een selectie thee aanbieden uit de beste terroirs van China en Japan.
Vooral de nauwgezetheid waarmee bestellingen behandeld worden valt op: de hoeveelheden worden uiterst nauwkeurig afgewogen, suiker is naar eigen wens toe te voegen, en het matchapoeder wordt pas op het allerlaatste moment gemengd. De koude versie van de 'Ryoku Matcha' (5 euro) maakt indruk met haar zuivere plantaardige toetsen en redelijke prijs.
Het strakke interieur charmeert met zijn mooie toonbank, terras, groene kleurschakeringen en stoelen die Wegners beroemde Elbow Chair evoceren.
En dan zijn er nog de kleine gerechten. Zo genoten we van de royale, goed gegrilde sando met tonijn (12,20 euro) en van het huisgemaakte dessert: een hartverwarmende karamelflan (5,20 euro).
Wanneer we – onvermijdelijk – terugkomen, proberen we zeker ook de tea-tails: cocktails op basis van thee, die op vrijdag- en zaterdagavond geserveerd worden.
Kage
Antoine Dansaertstraat 19, Brussel
Lees meer over: Brussel-Stad , Resto & Bar , review , matcha , Kage