BRZ 20240925 1904 EAT AND DRINK Bloem-Farine

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 4 op 5

Bloem-Farine: echte, originele pizza's

Michel Verlinden
© BRUZZ
27/09/2024

De strijd om de beste pizza van Brussel woedt in alle hevigheid. Bloem-Farine werpt zich als nieuwkomer volop in dat culinaire krijgsgewoel. We waren meteen verkocht.

Matthieu Léonard is een bekende naam voor wie de horecawereld op de voet volgt. Vandaag staat hij aan het hoofd van de Horeca Federatie Brussel, maar de man maakte naam met een reeks zaken – zoals CoinCoin, Plouf ... – die tot buiten Sint-Pieters-Woluwe geliefd zijn. Nu keert hij terug naar de straathoek waar het voor hem allemaal begon: op de kruising van de Charles Thielemanslaan en de Jules de Troozlaan opende hij zopas een nieuw restaurant. Dat heette vroeger Jules & Charles en werd grondig gerenoveerd. Het interieur is ontworpen door Nicolas Léonard, de broer van de eigenaar. Die creëerde een eigentijdse inrichting, gedomineerd door tegels – die je zelfs op de tafels terugvindt – en een houten lattenwand. Leuke details zijn de servetten met het logo van de zaak, een bank vol comfortabele kussens, stijlvolle lampen en een oven in de vorm van een koepel.

We zijn eerlijk gezegd meestal sceptisch over de combinatie van vis en pizza, maar de bereiding met gerookte zwaardvis en bresaola van tonijn was verrassend fris.

Zoals de naam al doet vermoeden, draait het bij Bloem-Farine om het deeg, dat een prefermentatie van 48 uur heeft ondergaan. Die aanpak hebben we te danken aan een innemend duo: vader Stephan en zoon Simon Debruyne. Die laatste leerde het bakkersvak bij Tom Devuyst (van het uitstekende Kiekebich in Anderlecht), wat betekent dat we in goede handen zijn.
Op de kaart staan voorgerechten in de vorm van charcuterieplanken (van 16 tot 22 euro), die we alleen zouden bestellen bij grote honger. Daarnaast is er een mix van traditionele pizza's, zoals de 'regina' of 'quattro stagioni' (van 10 tot 18 euro), en originele pizza's (van 17 tot 22 euro).

In die laatste categorie troffen we een echte topper aan: de 'mare giallo' (22 euro). We zijn eerlijk gezegd meestal sceptisch over de combinatie van vis en pizza, maar deze bereiding met gerookte zwaardvis en bresaola van tonijn was verrassend fris. Het geheel werd geserveerd op een luchtig, licht verteerbaar deeg belegd met roze knoflook, ansjovis, kappertjes, Taggiasche-olijven, peterselie, bieslook en stracciatella. Een intense puree van gele tomaten maakte er een ware revelatie van.
Het enige minpuntje? Het ontbreken van een selectie ambachtelijke bieren, zoals in de beste pizzeria's van Italië.

BLOEM-FARINE
Charles Thielemanslaan 46, Sint-Pieters-Woluwe

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Resto & Bar , review

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni