| Le Scénario (archief).

Le Scénario in Koekelberg noodgedwongen dicht

Renée Vervaet
© BRUZZ
22/03/2024

Le Scénario op het Eugène Simonisplein in Koekelberg is sinds december 2023 noodgedwongen dicht. De uitbater van de iconische zaak raakte de afgelopen jaren steeds dieper in de schulden en staat op de rand van een faillissement.

Le Scénario is al meer dan 30 jaar zowel een restaurant als een discotheek. Het decor vol spiegels en neonlichten is een hommage aan iconische series en cultfilms. Zo vatten de meeste Brusselaars de plek ook op, als een stukje cult in de westelijke uithoek van de stad.

De afgelopen jaren kwam de zaak evenwel steeds dieper in de schulden terecht en moest er een procedure voor een faillissement worden opgestart.

“Het begon tijdens de coronaperiode,” vertelt uitbater Philippe, “Er kwam hier plots geen kat meer. Ik heb alles geprobeerd om de zaak levende te houden.”

Geen steun

Philippe Da Cunha Lopes baatte de zaak de afgelopen zeven jaar uit. Hij is erg teleurgesteld in de lokale autoriteiten. “Ik heb meerdere keren om hulp gevraagd, maar heb nooit ondersteuning gekregen. Zelf tijdens de pandemie heb ik geen premies mogen ontvangen.”

Een jaar geleden besloot hij om de keuken te sluiten. Da Cunha Lopes heeft toen ook gevraagd of de zaak officieel van statuut kon veranderen, van restaurant naar bar. “Daar werd niet op ingegaan”.

“Ik hield dan maar veel karaokeavonden. Maar dan kwamen er klachten van geluidsoverlast.”

De schulden stapelden zich op en de klanten bleven weg. Ook dat is volgens Da Cunha Lopes te wijten aan slecht bestuur: “Het is hier geen aangename plek. Het park is gevaarlijk en de buurtbewoners gaan liever uit in Jette. Het is volgens mij de fout van de gemeente. We hebben de Basiliek, een groot park, hier zouden veel toeristen moeten rondlopen. Maar door de onveiligheid komt er niemand.”

Conflict met eigenaar

Bovendien raakte de uitbater verwikkeld in een conflict met de eigenaar van het gebouw, wat uitmondde in een proces. Dat heeft Da Cunha Lopes uiteindelijk gewonnen. “Maar ik wacht nog op het geld. Het bedrag is hoe dan ook hoger dan de schuldenberg.”

En daarin schuilt een laatste beetje hoop voor een mogelijke heropening in de toekomst. Al hangt die aan een flinterdun draadje.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg , Resto & Bar , Le Scénario , Eugène Simonisplein , Simonis , Bar , restaurant , faillissement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni