1890 EAT AND DRINK Mushu

Saskia Vanderstichele

Mushu: hulde aan de Japanse brochettekunst

Michel Verlinden
© BRUZZ
17/05/2024

Brussel verrijkt zijn gastronomische landschap met een yakitoribar die hulde brengt aan deze Japanse brochettekunst. Het adres bestaat uit één lange toonbank en weet te bekoren.

Door intimiteit, egalitarisme en pragmatisme te verzoenen, ontpopt de toonbank zich tot het nieuwe antwoord van chef-koks op de gespannen economische situatie. Begrijpelijk, aangezien het vinden van gemotiveerd, competent en beschikbaar personeel steeds moeilijker wordt.

De populariteit van het meubel kan ook worden verklaard door de fantasiewereld die het oproept: het is onmogelijk om niet te denken aan de Netflix-serie Midnight diner: Tokyo stories, gebaseerd op de manga Midnight canteen van Yaro Abe, die een introspectieve versie van het restaurantbedrijf cultiveert.

Ondernemer Benjamin Homsy en chef-kok Luca Termine zijn geen groentjes als het op toonbanken aankomt. Het duo experimenteert al met deze formule in zijn andere zaak, Tatar, waar eters plaats kunnen nemen aan een tinnen bar in de vorm van een halve maan.

Het verdict? Bijna alles was heerlijk, met veel aandacht voor de smaken. En dan denken we vooral aan de lekkere kippenhartbrochette.

Mushu, hun nieuwe zaak in Sint-Gillis, gaat een stap verder en doet het uitsluitend met een toonbank, vanwaar de gasten uitkijken op hoe er wordt gekookt. Er staan twee robata-grills op een lange bar met plaats voor een twintigtal personen – een tip: ga niet te dicht bij deze warmte- en rookbronnen zitten.

Op de kaart staan drie soorten brochettes: vlees, vis en vegetarisch. Elke categorie telt drie gerechten. Van de kippenbouten met kalamansi (7,50 euro) tot de asperges gedrenkt in yuzu kosho (6 euro): we hebben alles getest, zonder te vergeten ons gehemelte te verfrissen met een portie ingemaakte groenten in tsukemono-stijl (2,50 euro) en witte rijst (2 euro) gegarneerd met umeboshi (gezouten pruim).

Het verdict? Bijna alles was heerlijk, met veel aandacht voor de smaken. En dan denken we vooral aan de lekkere kippenhartbrochette (5 euro), die werd geserveerd met een Libanese toum-saus, of de bietenversie (6 euro), die de aardse smaak van de groente wegtoverde. De enige teleurstelling was de inktvis (9 euro), die onvoldoende gegrild was.

Hoewel we de drankenselectie toejuichen, zoals de gamay van Domaine des Pothiers (45 euro), loopt de rekening al snel op tot zo'n 50 euro per persoon.

Aquaductstraat 7, Sint-Gillis, Instagram: mushu.restaurant

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Resto & Bar , review , Mushu , Benjamin Homsy , Luca Termine , yakitoribar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni