20240703 Montage Greenwich Cafe opnieuw geopend door uitbater Ediz Yalcin

Pixelsdose/Montage: BRUZZ

| Nieuwe uitbater Ediz Yalcin wil de grandeur en het lekker waar Greenwich Café voor bekend stond helemaal terugbrengen.

Nieuwe uitbater wil gloriedagen van Greenwich doen herleven: ‘Schaken en Belgische keuken’

JB
© BRUZZ
03/07/2024

Met de nieuwe uitbater Ediz Yalcin aan het roer vaart horeca-instituut Greenwich in de Kartuizersstraat een nieuwe koers: geen soirées meer, wel een duik in tradities en oertypische Belgische gerechten.

Greenwich staat al decennia bekend als historische art-nouveauparel met een oogstrelend interieur, maar de horecazaak kreeg de voorbije jaren te maken met allerlei perikelen. Een jaar lang gingen de deuren op slot nadat de vorige uitbater het ene na het andere probleem tegenkwam in het pand. Een gaslek, defecte verwarming, een rioollucht in de zaak, geen warm water: het hield niet op.

“Maar die problemen zijn stuk voor stuk van de baan”, zegt de relaxte uitbater Ediz Yalcin, die sinds juni in alle stilte de sleutels van Greenwich op zak heeft. “Daar hebben we samen met de eigenaar (Brouwerij Alken-Maes, red.) voor gezorgd in de afgelopen maanden.”

Horecanest

De 24-jarige Yalcin komt uit een horecanest. Zijn ouders helpen achter de schermen wat mee bij het reilen en zeilen van le nouveau Greenwich: het koppel runt zelf al twintig jaar lang de groeiende Brusselse steakhouseketen ‘Steak N’Chill’, waar zoonlief al van kindsbeen af in meedraait. “Dat verhaal is aan Rogier begonnen. Binnenkort zijn we al aan onze derde vestiging toe. Ik ben opgegroeid in de flow van de horeca, ik ken het klappen van de zweep.”

Eerder dit jaar liet de jonge Brusselaar zijn oog vallen op Greenwich, net wanneer hij op zoek was naar een horecaproject waarbij hij zelf de touwtjes in handen kon nemen. Yalcin: “Het is een pand met geschiedenis, met karakter en vooral veel schoonheid. Dat wil ik in ere herstellen.”

ec2df9b6-whatsappimage2024-07-03at145834.jpeg

pixelsdose

| Ediz Yelcin moet Greenwich weer nieuw leven inblazen. "Ik ben opgegroeid in de flow van de horeca, ik ken het klappen van de zweep.”

Magritte

Yalcin kent de geschiedenis van het pand, dat in de vorige eeuw onder meer bekendheid vergaarde door de talloze schaakpartijen. René Magritte was de bekendste habitué.

“Ik heb altijd van de sfeer van deze plek gehouden, maar ik had het gevoel dat die rijke geschiedenis verloren gegaan was”, klinkt het. Ceci n’est plus une brasserie? “Inderdaad. Dat wil ik er net weer van maken: een typisch Belgische brasserie. We zullen dagelijks open zijn van 12 tot 23 uur, met hoofzakelijk traditionele Belgische specialiteiten op de kaart. Die waren wat weggedrukt bij de vorige uitbater, wat ik jammer vond”, zegt Yelcin.

“Ook de soireés met dj’s en livemuziek zijn verleden tijd. Die passen niet in de visie die ik voor Greenwich heb, van dat imago wil ik af. De muziek moet net in het kader passen: namen zoals Jacques Brel, Charles Aznavour en Edith Piaf komen geregeld terug in onze afspeellijst.”

"De bedoeling is om wekelijks schaaktoernooien te organiseren. De inrichting van het pand leent zich daar nog perfect toe"

Ediz Yalcin

Schaaktoernooien

De jonge uitbater wil niet alleen volop inzetten op die belgitude, ook de schaakborden worden weer vanonder het stof gehaald.

“De bedoeling is om wekelijks schaaktoernooien te organiseren. De inrichting van het pand leent zich daar nog perfect toe. Daar kunnen we ook gezinsmomenten van maken, door ook spelletjes voor kinderen uit te stallen. Ik hou van dat menselijk contact binnen de context van een brasserie.”

Uiteraard blijft ook het beschermde interieur behouden. Ook aan de riante huurprijs – zo’n 13.000 euro per maand – verandert niets. “We blazen het pand tegelijkertijd nieuw én oud leven in. Over de service en kwaliteit zullen we uiteraard ook waken. In combinatie met de Belgische toets en de aandacht voor de geschiedenis van deze plek, denk ik dat we veel Brusselaars weer zullen kunnen bekoren.”

Binnenkort staat er ook een feestelijke heropening op het programma.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Resto & Bar , greenwich , brasserie , kartuizerstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni