Deniz Undav speelde een weergaloze partij:

| Deniz Undav speelde tegen Oostende een weergaloze partij: drie doelpunten en een assist.

1-7: Union wervelt aan de kust en kroont zich tot herfstkampioen

21/11/2021

Union Saint-Gilloise heeft zich zondagavond tot herfstkampioen gekroond na een wervelende prestatie in Oostende. De Brusselse competitieleider blies KVO omver aan de kust en won op de vijftiende speeldag met 1-7 (rust: 1-4). Deniz Undav was met een hattrick de uitblinker. De voorsprong van Union op eerste achtervolgers Antwerp en Club Brugge, die beide verloren, bedraagt al 7 punten.

De herfsttitel wordt symbolisch gegeven aan de ploeg die halverwege de competitie op kop staat. Na de nederlagen van Club Brugge en Antwerp kon Union dat ‘prijsje’ nu al pakken met nog twee speeldagen tot de helft te gaan. “Voor de eer is het wel leuk om herfstkampioen te zijn. Maar je koopt er niets mee. Met zo’n prestatie blijf je op een positief elan”, relativeert coach Felice Mazzu, die na een interlandbreak op zijn hoede was voor Oostende. “De laatste tijd plaatst iedereen Union op een voetstuk, maar ik wil waken voor overmoed. Dat kan de groep destabiliseren.”

Undav rolt spierballen

Maar Union had de interlandbreak duidelijk goed verteerd. Al in de eerste minuut mochten de supporters in het stampvolle Brusselse bezoekersvak juichen. Zoals al vaker dit seizoen stuurde Undav spitsbroeder Vanzeir diep. De kersverse Rode Duivel wachtte oog in oog met de doelman slim en legde af voor Nielsen, die op de vuisten van de keeper besloot. In de herneming was Nieuwkoop trefzeker, maar de vlag ging de hoogte in voor buitenspel van Vanzeir in het begin van de aanval.

Het bleek slechts uitstel van executie, want vijf minuten was het opnieuw raak. Oostende kopte zelf bijna de openingstreffer binnen op een hoekschop, Union antwoordde pijlsnel op de counter. Een voorzet van Nieuwkoop viel tussen drie verdedigers, maar die werkten knullig weg in de voeten van Undav. Die aarzelde niet en strafte het geblunder in de draai af: 0-1. Wat een droomstart voor een furieus Union. Aan de kust woedde een felle Brusselse storm.

De spelers van Union vieren het openingsdoelpunt van Deniz Undav.

| De spelers van Union vieren het openingsdoelpunt van Deniz Undav in en tegen Oostende (21 november 2021).

KV Oostende werd helemaal omvergeblazen door de fiere competitieleider. Undav was tuk op een tweede doelpunt. Een eerste kans daarop zag hij nog gestuit op het been van Jäkel. Maar op het kwartier werd de 0-2 hem op een presenteerblaadje aangeboden. Nieuwkoop haalde na een heerlijke combinatie en een slimme een-twee met Nielsen de achterlijn, en zette goed voor. Undav werkte de fantastische aanval van dichtbij af.

Hongerig Union

Toch was de wedstrijd niet gespeeld, want halverwege de eerste helft scoorde KV Oostende de aansluitingstreffer. Als een donderslag bij heldere hemel, want Union leek de angel uit een gevaarlijke tegenaanval gehaald te hebben. Maar Kandouss ging in de fout en speelde terug in de voeten van Ambrose. De spits van de thuisploeg nam het geschenk dankbaar aan: 1-2. Vijf minuten later duwde Ndicka aan de tweede paal het leer binnen, maar Union werd gered door de buitenspelvlag.

De aanvallen volgden elkaar nu slag om slinger op. De Oostendse verdedigers werkten een voorzet van Undav slecht weg, waardoor de opzittende Nielsen kon profiteren. Hij schoot de 1-3 na een halfuur binnen. En nog was de Brusselse honger niet gestild. Lapoussin, die de door zijn Japanse interlandverplichtingen vermoeide Mitoma verving, speelde uitblinker Undav aan. Die dribbelde en vond de vrijstaande Burgess aan de tweede paal: 1-4 vlak voor de rust.

| Sterkhouder op het middenveld Casper Nielsen pikte ook zijn doelpuntje mee tegen KV Oostende (21 november 2021).

Oostende bracht in de tweede helft drie nieuwe spelers aan de aftrap. De thuisploeg moest wel aanvallen, als het nog hoopte iets te rapen tegen Union. Daardoor konden de Brusselaars loeren op de counter. Al na vijf minuten leverde dat ei zo na de 1-5 op. Teuma benutte de ruimte, maar niet de perfecte pas van Vanzeir. Zijn gekraakt schot met links geraakte niet voorbij de Oostendse doelman.

De gietende regen aan de kust deerde de Brusselse supporters allerminst. 'Vamos a la playa', de culthit van Union-fan Righeira, rolde geamuseerd van de tribunes. Het plezier werd alleen maar groter wanneer Undav zijn hattrick vervolledigde. Op de tegenaanval leek Teuma te lang te twijfelen, maar Vanzeir toverde nog een uitstekende pas uit zijn sloffen. Undav had op het uur zijn derde van de avond maar binnen te tikken.

Orgelpunt voor Vanzeir

Intussen stonden de hemelsluizen in Oostende helemaal open. Union toonde geen genade. Op een hoekschop kopte Burgess, met zijn tweede van de avond, de 1-6 binnen. En ook Vanzeir pikte nog een doelpuntje mee. De kersverse Rode Duivel schepte het leer prinsheerlijk over de Oostendse doelman om de 1-7 eindstand vast te leggen. Voor de liefhebbers: het is de eerste keer dit seizoen dat Undav en Vanzeir scoren in dezelfde partij.

Union mag zich na 15 speeldagen alvast herfstkampioen noemen. Een straffe prestatie. De voorbije twee maanden wonnen de Brusselaars al hun competitiewedstrijden (18 op 18). In de stand leiden de troepen van Mazzu met 34 punten op 45, dat zijn er al 7 meer dan titelpretendenten Antwerp en Club Brugge. Het Brusselse voetbalsprookje duurt voort. Vrijdag komt OH Leuven op bezoek in het Dudenpark.

20211121_BURGESS_UNION

| Christian Burgess scoorde zijn vijfde en zesde doelpunt in loondienst van Union.